C. F. Møller Architects has won the competition to build a new, Danish state prison

C. F. Møller Architects has won the competition to build a new, Danish state prison - C.F. Møller. Photo: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller

15.11.2010

C. F. Møller Architects has won the competition to build a new, closed state prison on the island of Falster. The new state prison for approximately 250 inmates is designed as a low, urban structure, centred round the various leisure and working facilities, which are connected via several streets and a central square.
 

The design creates an urban environment, interacting with the landscape on both sides of the six-metre tall perimeter wall. For this compact, urban structure means that there is also left space for natural and cultivated areas, possible areas for animal husbandry and for the integration of sports facilities in the landscape within the perimeter wall.

Mads Mandrup, who is architect and partner in C. F. Møller and responsible for this project, states:

Varied and stimulating environment
"The inmates spend all their waken hours in the prison environment, and the architecture within the prison walls is therefore an extremely important part of their lives and experiential universe. That is why we have deliberately created a very varied and stimulating environment of different spaces and landscape features - hopefully this will contribute to the resocialization of the individual and to create renewed confidence in the community and mutual respect for society as a whole."

In the centre are an administration building, an occupation building and a cultural centre with library, religious worship room, sports facilities and a shop. Radiating outwards from here are the prison blocks - four ordinary block wings and one high security block wing.

Each individual building in the total complex has its own identity. Overall, the complex is in a warm, grey shade of brick. Variation is provided by, amongst other things, the occupation building, which is crystal-shaped and faced with perforated metal plates in green shades, and the cultural centre, which is round, covered with glass and ringed by green slats.

Dynamic, star-shaped perimeter
With its corners and variations, the six-metre tall, star-shaped perimeter wall creates a dynamic sequence which gives a less restrictive appearance by providing a sense of dialogue with the outside world.

C. F. Møller Architects has won the competition in collaboration with the engineering company Rambøll Denmark and in close dialogue with Marianne Levinsen Landscape, furthermore the design company aggebo&henriksen and the working environment consultants company CRECEA have contributed.

Eight teams participated
Eight teams were prequalified for the competition.
The other architectural companies participating were Arkitema, schmidt hammer lassen, Lundgaard & Tranberg, Erik Møller Arkitekter, PLH Arkitekter, a team of both Kjær & Richter and aart and a team of Henning Larsen Architects and Friis & Moltke,

The jury consisted of a number of expert judges, representatives of the Muncipality of Guldborgsund, representatives of the Danish Institute for Human Rights, the Danish Palaces and Properties Agency, and the Danish Prison and Probation Service.

The new state prison on Falster is part of a long term plan to replace the old and outdated buildings of the Danish Prison and Probation Service. The plan is to close the state prison in Vridsløselille, dating back to 1859, when the new state prison is in use around the turn of 2015/2016.

The winning proposal will be exhibited in the library of Nørre Alslev, Falster, in December. In 2011, all the competition proposals will be exhibited at Akademisk Arkitektforening, Copenhagen.

For further information contact:
Architect and partner Mads Mandrup, C. F. Møller Architects, mmh@cfmoller.com, telephone 32 88 78 44, mobile 29 65 11 23
Head of Department Erik Bang, The Danish Prison and Probation Service, telephone 72 55 40 01

Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller

Press

Receive our newsletter

To receive news and updates from C.F. Møller Architects by e-mail join our mailinglist.

Sign up here.

Contact

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Offentliggør plan for nyt byrum i Oslo

11.5.2018 | KLP Eiendom offentliggør - i samarbejde med C.F. Møller Architects, Kristin Jarmund Arkitekter og Rodeo Arkitekter - plan for et nyt byrum med torv, hotel og et højhus ved Oslo Centralstation, som skaber attraktive opholdsarealer og effektive urbane forbindelser.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects and MT Højgaard are planning to cover Aarhus' railway site with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects and Arkthing win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Inauguration of Denmark’s new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison provides extremely high levels of security, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller wins VIA University College in Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects wins competition for a new landmark in Västerås

The winning C.F. Møller project is a high-rise building including a panoramic garden on the 15th floor.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE