Kunstmuseum åbner i Norge

Kunstmuseum åbner i Norge - C.F. Møller. Photo: Oddleiv Apneseth
Fotograf: Oddleiv Apneseth

7.9.2012

Arkitektfirmaet C. F. Møller har tegnet et nyt kunstmuseum i Førde nord for Bergen i Norge, inspireret af de omkringliggende fjelde og Jostedalsbræens isblokke. Det nye Sogn & Fjordane Kunstmuseum åbner for offentligheden lørdag den 8. september.
 

Den nye bygning vil være med til at styrke interessen for kunsten i regionen, mener museets direktør, Morten Johan Svendsen, der ser huset som en stor gevinst for Førdes godt 11.000 indbyggere. Sogn & Fjordane Kunstmuseum ligger centralt i Førde by, og samlingen rummer primært værker fra regionen, men også national kunst fra det seneste århundrede.

Krystalklar isblok og panoramaview mod fjeldene
Museet ligger som en krystalklar isblok, der er rutsjet ned fra de omgivende fjelde, og Arkitektfirmaet C. F. Møller har da også ladet det arkitektoniske udtryk inspirere af det markante landskab: I Førde by er de omkringliggende fjelde synlige overalt, og Jostedalsbræen, den største isbræ på det europæiske fastland, ligger tæt på byen.

Museets facade er beklædt med hvidt glas gennemskåret af linjer, som minder om brudlinjer i is, og om aftenen er der lys i linjerne, så museet ligger som en funklende blok midt i byens mørke.

Indvendigt bevæger de besøgende sig op gennem museets fire etager i et åbent trapperum med en farvemættet turkis trappe, der rejser sig mod lyset og tagterrassens panoramaview. Tagterrassen er også udformet til udendørs udstillinger og sceneoptræden.

- Det har været en særlig udfordring at bibringe det nye Sogn & Fjordane Kunstmuseum en markant position i bybilledet, som afspejler museets offentlige betydning og rolle i den bymæssige kontekst. Den centrale placering på kanten af Jøstra Elven langs hovedvejen Langebruvegen har afstedkommet en arkitektonisk strategi, som understreger bygningens betydning som en kulturel institution, der favner hele oplandet, fortæller arkitekt og partner i Arkitektfirmaet C. F. Møller Klavs Hyttel.

C.F. Møllers første museumsbygning i Norge
C.F. Møller er også arkitekter på kontorbygningen Storhagen Atrium, som er nærmeste nabo, og et boligkompleks på samme grund, der er under opførelse.

Arkitektfirmaet C.F. Møller har 30 ansatte på kontoret i Oslo, som blandt andet har tegnet Bislett Stadion og Akerhus Universitetssygehus i Oslo - begge projekter er præmierede for arkitekturen.

Det er C.F. Møllers første museumsbyggeri i Norge, men firmaet har mange kulturbyggerier på cv'et, blandt andet Darwin Centret og National Maritime Museum, The Sammy Ofer Wing i London, og udvidelser af markante danske museer - ARKEN, Statens Museum for Kunst og Vendsyssel Kunstmuseum.


Fakta om Sogn og Fjordane Kunstmuseum
Bygherre: Sogn og Fjordane Fylkeskommune, Førde kommune
Arkitekt: Arkitektfirmaet C. F. Møller Norge
Ingeniør: Sweco Norge AS, iVest Consult
Entreprenør: Åsen & Øvrelid
Adresse: Førde, Norge
Omfang: 3000 m2
Museet åbner 8. september 2012, men tages endeligt i brug forår 2013.


For yderligere oplysninger kontakt
Klavs Hyttel, arkitekt og partner i Arkitektfirmaet C. F. Møller, kh@cfmoller.com, mobil +45 2325 5304
Anne Krull, kommunikation Arkitektfirmaet C. F. Møller, anj@cfmoller.com, mobilnr. +45 3016 8433

Fotograf: Stein Sandemose Bårdsen
Fotograf: Stein Sandemose Bårdsen

Presse

Få nyheder fra C.F. Møller

Abonnér på nyhedsbrevet og bliv løbende opdateret om C.F. Møller.

Få vores nyhedsbrev - klik her.

Pressekontakt

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

C.F. Møller Architects og MT Højgaard vil dække Aarhus’ banegrav til med bilfri by

6.4.2018 | I samarbejde med Aarhus Kommune er DSB, MT Højgaard og C.F. Møller Architects i gang med at udarbejde virkeliggørelsen af visionen Banekvarteret. En ny, bilfri bydel i Aarhus, som udvikler området og forbinder de omkringliggende kvarterer med en overdækning af banegraven fra Bruuns Bro til Frederiks Bro.

 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller Architects vinder pris for bedste sundhedsbyggeri

16.3.2018 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM 2018 Award for Mærsk Tårnet i kategorien ’Best Healthcare Development’.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller Architects og Arkthing vinder konkurrence i Island

26.2.2018 | C.F. Møller Architects og Arkthing vinder i samarbejde konkurrencen om nyt hus til den islandske bank Landsbankinn
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Nu indvies Danmarks nye statsfængsel

26.9.2017 | Danmarks nye statsfængsel, Storstrøm Fængsel, bliver indviet onsdag den 27. september. Fængslet er tegnet af C.F. Møller Architects med stærkt fokus på at skabe et både ekstremt sikkert og humant fængsel, der styrker resocialisering igennem arkitekturen og samtidig er en moderne og behagelig arbejdsplads for de ansatte.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller vinder VIA University College i Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller og C.F. Møller Landscapes forslag til det nye VIA på 30.000 m² samt Innovationshuset på 5.000 m² er udpeget som vinder af en storstilet arkitektkonkurrence.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås

C.F. Møllers vinderprojekt er et højhus, som blandt andet får en grøn panoramahave på 15. etage.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller og HENN vinder international hospitalskonkurrence i Tyskland

4.4.2017 | Arkitektvirksomheden C.F. Møller har sammen med den tyske arkitektvirksomhed HENN vundet en international konkurrence om at udvide Tysklands mest ikoniske hospitalskompleks – det fredede, højteknologiske Universitetshospital RWTH Aachen fra 1970’erne.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER