Ny måde at tænke sygehus på

Ny måde at tænke sygehus på - C.F. Møller. Photo: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Fotograf: Arkitektfirmaet C. F. Møller

9.3.2012

En helt ny slags sygehus. Sådan siger juryen om Arkitektfirmaet C. F. Møllers vinderforslag til en ny 10.000 m2 sengebygning til Haraldsplass Sygehus i Bergen. Væk er de traditionelle sygehuskorridorer, der erstattes af åbne fællesarealer og effektiv logistik.

 

Arkitektfirmaet C. F. Møller har vundet konkurrencen om en ny sengebygning til Diakonissestiftelsens Sygehus "Ny Haraldsplass" i Bergen i samarbejde med Asplan Viak og Norconsult .
Det nuværende Haraldsplass Sygehus blev bygget i 1970 og har ca. 184 sengepladser. Den nye bygning bliver på 10.000 m2 og giver sygehuset yderligere 108 sengepladser fordelt på tre etager. Dertil kommer et nyt underjordisk parkeringsanlæg til ca. 400 biler. Nybyggeriet kommer til at ligge på en unik grund ved foden af fjeldet Ulriken og med Mølledalselven foran.

Juryen roser forslaget for en ny overordnet måde at tænke sygehus på:
"Her er patienten sat i centrum og givet plads i et varieret og smukt landskab. Tegningerne viser fristende nye oplevelser for ansatte og patienter, og der tages hånd om de pårørende i et flot og nuanceret ankomstrum."

Projektet fremhæves også for at være meget miljørigtigt, blandt andet fordi facadearealet er lille i forhold til bruttoarealet. Ved at tage nye principper i brug for rumventilation og genbrug af spildvarme fra det eksisterende sygehus kan den nye sengefløj opnå passivhus-niveau.

Fint og venligt miljø
Helt ulig traditionelt sygehusbyggeri er der ingen lange korridorer. Sengeafdelingerne ligger rundt langs to store overbyggede atrier, der danner rammen om to forskellige fællesarealer. Et offentligt ankomstrum med reception, café, butik og opholdsområde og et mere privat rum kun for patienter og deres gæster.

Atrierne trækker dagslyset ind i bygningen, hvor en frodig beplantning med bambus i vandbassiner og et bed med græs, blomster og krybeplanter medvirker til et godt indeklima. Fra hver afdeling er der udsyn og kontakt til det indre åbne rum, så man oplever at være en del af helheden.

Alle patienterne får adgang til den fantastiske udsigt over dalen og byen, fordi nybygningen følger Møllendalselvens forløb og slår et knæk i facaden. Et nyt tydeligt indgangsparti mod syd bliver hoveddøren for det samlede sygehuskompleks.

Sygehusarkitekturen udvikler sig
Arkitektfirmaet C. F. Møller er i Norge særligt kendt for to store opgaver: Bislett Stadion og Akershus Universitetssygehus i Oslo. Tegnestuen kunne for nylig indvie et andet stort projekt for sundhedssektoren i Bergen: et 23.000 m2 stort laboratoriebyggeri i ti etager ved Haukeland Universitetssygehus.

Arkitekt og partner i Arkitektfirmaet C. F. Møller Lone Wiggers siger om sejren:
"Det er en dejlig nyhed og dejligt endnu engang at se, at vores kompetencer inden for sygehusarkitektur stadig udvikler sig og således følger op på Nya A-Hus-sygehus opgaven samt de mange andre helsebyggerier, som vores kontor i Oslo har gennemført. Sengefløjen, dens indretning og logistik er her tilpasset Diakonissestiftelsens særlige behov om en tydelig hovedindgang samt de mange eksisterende træk, der findes på stedet i både bygninger og i landskabet."

Fire hold gav deres bud på Nye Haraldsplass. De tre andre var: Origo Arkitektgruppe i samarbejde med Ratio Arkitekter, Link Arkitektur samt Narud Stokke Wiig Arkitekter og Planleggere.

Byggeriet forventes at gå i gang i løbet af 2014 og stå færdigt i 2015.

For yderligere information
Arkitekt og partner Lone Wiggers, Arkitektfirmaet C. F. Møller, telefon +45 4018 3202 eller mail lw@cfmoller.com
Kommunikationschef Anne Krull, Arkitektfirmaet C. F. Møller, telefon +45 3288 7844 eller mail anj@cfmoller.com

Fotograf: Arkitektfirmaet C. F. Møller

Presse

Få nyheder fra C.F. Møller

Abonnér på nyhedsbrevet og bliv løbende opdateret om C.F. Møller.

Få vores nyhedsbrev - klik her.

Pressekontakt

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

C.F. Møller Architects og MT Højgaard vil dække Aarhus’ banegrav til med bilfri by

6.4.2018 | I samarbejde med Aarhus Kommune er DSB, MT Højgaard og C.F. Møller Architects i gang med at udarbejde virkeliggørelsen af visionen Banekvarteret. En ny, bilfri bydel i Aarhus, som udvikler området og forbinder de omkringliggende kvarterer med en overdækning af banegraven fra Bruuns Bro til Frederiks Bro.

 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller Architects vinder pris for bedste sundhedsbyggeri

16.3.2018 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM 2018 Award for Mærsk Tårnet i kategorien ’Best Healthcare Development’.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller Architects og Arkthing vinder konkurrence i Island

26.2.2018 | C.F. Møller Architects og Arkthing vinder i samarbejde konkurrencen om nyt hus til den islandske bank Landsbankinn
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Nu indvies Danmarks nye statsfængsel

26.9.2017 | Danmarks nye statsfængsel, Storstrøm Fængsel, bliver indviet onsdag den 27. september. Fængslet er tegnet af C.F. Møller Architects med stærkt fokus på at skabe et både ekstremt sikkert og humant fængsel, der styrker resocialisering igennem arkitekturen og samtidig er en moderne og behagelig arbejdsplads for de ansatte.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller vinder VIA University College i Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller og C.F. Møller Landscapes forslag til det nye VIA på 30.000 m² samt Innovationshuset på 5.000 m² er udpeget som vinder af en storstilet arkitektkonkurrence.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås

C.F. Møllers vinderprojekt er et højhus, som blandt andet får en grøn panoramahave på 15. etage.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller og HENN vinder international hospitalskonkurrence i Tyskland

4.4.2017 | Arkitektvirksomheden C.F. Møller har sammen med den tyske arkitektvirksomhed HENN vundet en international konkurrence om at udvide Tysklands mest ikoniske hospitalskompleks – det fredede, højteknologiske Universitetshospital RWTH Aachen fra 1970’erne.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER