Nyskabende færgeterminal designet af C.F. Møller indvies i Stockholm

Nyskabende færgeterminal designet af C.F. Møller indvies i Stockholm - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk

17.10.2016

Tirsdag indvies Värtaterminalen i Stockholm, som er designet af C.F. Møller. Den er ikke kun en færgeterminal, men også et nyt opholdssted for stockholmerne i kraft af nyskabende design, der mixer infrastruktur og bypark.
 

Med sin placering og udformning, så er færgeterminalen begyndelsen på udviklingen af en helt ny bydel i Stockholm, som på en nyskabende måde kommer til at integrere by og havn.

Landmark man kan sidde på
Terminalen står som en krydsning mellem et fartøj på vej og den arkitektur med kraner, lagerhaller osv., der præger området,

- Hovedidéen har været at skabe et levende bymiljø i havnen ved skabelsen af et helt unikt byrum, der henvender sig til både de rejsende og stockholmerne med en offentlig bypark placeret oven på terminalens tag. Terminalen bliver herved en offentlig attraktion såvel som en effektiv trafikmaskine, hvor biltrafik og flydende overgange mellem passagerterminal og det gode byliv sammenflettes og bliver til én, fortæller designansvarlig arkitekt og partner på projektet, Mads Mandrup.
Terminal og byrum er placeret i niveau med hinanden, så der er let adgang for alle. Samtidig er taget på terminalbygningen udformet som et varieret, grønt landskab, der med trapper, ramper, nicher og siddekroge indbyder til promenade og ophold med udsyn over færgerne, Skærgården og byen.

Sammenhæng og holdbarhed
Det var Stockholms Kommune og Stockholms Hamnar, der i 2010 udbød arkitektopgaven for en ny terminal. Et udbud som C.F. Møller vandt i en international konkurrence.

- Vi har været rigtig glade for samarbejdet med Stockholms Kommune og Stockholms Hamnar. De visioner, de har for området passer godt til vores måde at tænke på. Vi tænker altid længere end det enkelte byggeri og medtænker sammenhængen med de nære omgivelser og den holdbare løsning i forhold til den større sammenhæng og langsigtede udvikling for et område, fortæller partner og arkitekt Mårten Leringe fra C.F. Møllers kontor i Stockholm.
I forhold til det langsigtede er der også tænkt på bæredygtighed og den nye terminal har integrerede systemer, der anvender solenergi og bjergvarme/-køling, hvilket gør det muligt for Värtaterminalen at blive selvforsynende med energi og terminalen skal certificeres miljøbygning niveau Guld.

Fokus på lys
Indvendigt er færgeterminalen præget af C.F. Møllers fokus på dagslys og gode opholdsrum. Det ses særligt i den store ankomst- og afgangshal. Her er der et stort skulpturelt snit i taget, der trækker dagslys ind om dagen og giver et drømmende kig til stjernerne om natten. Det syn har mange passagerer allerede oplevet, da færgedriften blev taget i brug tidligere på året, men på tirsdag åbner terminalen for både rejsende og byboere med adgang til mange gode timer med restaurant, havneliv og landskabelige taghaver.
Hvert år forventes fire millioner mennesker at gå igennem Värtaterminalen som rejsende til og fra Finland og Baltikum.

Bygherre: Stockholms Hamnar
Arkitekt: C.F. Møller
Landskab: Nivålandskabsarkitekter
Omfang: 16.000 m² samt nyt toldområde på ca. 1.100 m²

Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Adam Mørk
Fotograf: Stockholms Hamnar/Per-Erik Adamsson
Fotograf: Stina Gullander
Fotograf: Stina Gullander
Fotograf: Stina Gullander

Presse

Få nyheder fra C.F. Møller

Abonnér på nyhedsbrevet og bliv løbende opdateret om C.F. Møller.

Få vores nyhedsbrev - klik her.

Pressekontakt

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

C.F. Møller Architects og MT Højgaard vil dække Aarhus’ banegrav til med bilfri by

6.4.2018 | I samarbejde med Aarhus Kommune er DSB, MT Højgaard og C.F. Møller Architects i gang med at udarbejde virkeliggørelsen af visionen Banekvarteret. En ny, bilfri bydel i Aarhus, som udvikler området og forbinder de omkringliggende kvarterer med en overdækning af banegraven fra Bruuns Bro til Frederiks Bro.

 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller Architects vinder pris for bedste sundhedsbyggeri

16.3.2018 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM 2018 Award for Mærsk Tårnet i kategorien ’Best Healthcare Development’.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller Architects og Arkthing vinder konkurrence i Island

26.2.2018 | C.F. Møller Architects og Arkthing vinder i samarbejde konkurrencen om nyt hus til den islandske bank Landsbankinn
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Nu indvies Danmarks nye statsfængsel

26.9.2017 | Danmarks nye statsfængsel, Storstrøm Fængsel, bliver indviet onsdag den 27. september. Fængslet er tegnet af C.F. Møller Architects med stærkt fokus på at skabe et både ekstremt sikkert og humant fængsel, der styrker resocialisering igennem arkitekturen og samtidig er en moderne og behagelig arbejdsplads for de ansatte.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller vinder VIA University College i Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller og C.F. Møller Landscapes forslag til det nye VIA på 30.000 m² samt Innovationshuset på 5.000 m² er udpeget som vinder af en storstilet arkitektkonkurrence.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås

C.F. Møllers vinderprojekt er et højhus, som blandt andet får en grøn panoramahave på 15. etage.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller og HENN vinder international hospitalskonkurrence i Tyskland

4.4.2017 | Arkitektvirksomheden C.F. Møller har sammen med den tyske arkitektvirksomhed HENN vundet en international konkurrence om at udvide Tysklands mest ikoniske hospitalskompleks – det fredede, højteknologiske Universitetshospital RWTH Aachen fra 1970’erne.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER