Vinder af nyt supersygehus i Køge

Køge Universitetssygehus set fra øst - Vinder af nyt supersygehus i Køge - C.F. Møller. Photo: Rådgivergruppen USK
Køge Universitetssygehus set fra øst
Fotograf: Rådgivergruppen USK

6.6.2013

Region Sjælland har udpeget Rådgivergruppen USK med C.F. Møller, Alectia og Rambøll i spidsen som vinder af konkurrencen om det nye Universitetssygehus Køge med et budget på 4 mia. kr.

- De har tegnet et meget flot universitetssygehus, som bliver et sundhedsfagligt vartegn for hele Region Sjælland. Projektet overbeviser med sin arkitektur og struktur om, at det vil være robust både under planlægningen, udførelsen og i fremtiden, siger regionsrådsformand Steen Bach Nielsen.

Universitetssygehus Køge (USK) en udvidelse af det eksisterende Køge Sygehus, der får tredoblet arealet til i alt 177.000 m². Projektet er visionært både hvad angår arkitektur og funktionalitet. Der er stor fleksibilitet i forhold til organisering af sygehusets funktioner, hvilket giver gode muligheder for at understøtte Region Sjællands vision om sammenhængende patientforløb.

- Designet tager afsæt i det eksisterende sygehus kvaliteter og potentiale og udgør en samlet bæredygtig arkitektonisk, funktionel og teknisk vision om et kompakt, overskueligt, grønt og inviterende sygehuskompleks, fortæller arkitekt og partner i C.F. Møller Klavs Hyttel.

Helende omgivelser
Køge Sygehus er placeret i en karakteristisk, ringformet skov. Det er udført af C.F. Møller i 1983-88, og bygningsanlægget er opført som en lav, tæt sygehusby med et enkelt, overordnet trafiksystem og uhøjtidelige og imødekommende gårdhaver og opholdsrum.

Det nye Universitetssygehus Køge videreudvikler disse kvaliteter til moderne, helende og rekreative omgivelser for både patienter, pårørende og personalet: Landskabet rundt om sygehuset bliver udviklet med beplantning, søer og vandløb. Alle sengestuer får udsigt til landskabet vestover eller til Køge Bugt. De grønne omgivelser, rigeligt med dagslys, gårdhaver, grønne tage og udsigt er vigtige elementer i tanken om helende arkitektur.

Overskueligt og effektivt
De eksisterende sengebygninger rives ned for at kunne bevare den nuværende vandrehal som hovedfærdselsåre i sygehuset. Herfra er der fire vertikale transportveje med torv i tilknytning til hver sin gårdhave, og det gør det enkelt at orientere sig i anlægget. Vandrehallen udvides og tilføres kvaliteter med nye gårdhaver og ovenlys.
Fordi bygningen er kompakt, bliver der et mindre gangareal i det nye sygehus og dermed kortere gåafstande for personalet. Det relativt begrænsede fodaftryk i forhold til byggeriets størrelse gør det muligt senere at udvide med nye fløje i alle retninger.

Innovative logistiske løsninger
Traditionelt er de installationstekniske anlæg - el, vvs, ventilation, brandsikring mm. - placeret centralt i et sygehus. Men i USK placeres de decentralt ved hvert enkelt rum. Det betyder, at bygningernes kvadratmeter udnyttes optimalt, og etagearealerne friholdes til de primære kliniske funktioner. Det er også med til at fremtidssikre byggeriet, fordi det bliver enklere at ændre hvert rums funktioner og dertil hørende tekniske forsyninger.
Lagerrobotter, AGV'er (mobile robotplatforme) til transport af fx mad, sengetøj, medicin og brugt service og et rørpostsystem automatiserer den interne logistik og frigiver personaleressourcer til patientbehandling.

Sygehuset er således tegnet til fleksibelt at kunne imødekomme fremtidens krav til teknik, behandlingsformer og arbejdsmetoder og vil give et betydeligt kvalitativt løft for både patienternes oplevelse og personalets arbejdsforhold.

Erfarent team
Rådgivergruppen USK engageres som totalrådgiver for projekteringen af universitetssygehuset og er et konsortium bestående af C.F. Møller Danmark A/S, Alectia A/S og Rambøll Danmark A/S med CUBO arkitekter A/S, Gehl Architects og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S som underrådgivere.
Det vindende rådgivningshold udgør et stærkt tværfagligt team med erfaring fra opgaven som totalrådgiver for Det Nye Universitetshospital i Aarhus, der nu er under opførelse i Skejby nord for Aarhus. Det nuværende Køge Sygehus er ligeledes udført af C.F. Møller, Rambøll og Alectia i 1983-88.

Fakta om Universitetssygehus Køge
Universitetssygehus Køge bliver akutsygehus for 290.000 borgere i Køge og omegn samt landsdelscenter med samling af al specialiseret behandling for Region Sjælland og omdrejningspunkt for regionens forsknings- og undervisningsaktiviteter. USK bliver samtidig Køges største arbejdsplads.

Budgetramme: 4 mia. kr.
Antal senge: ca. 900
Samlet etageareal: ca. 177.000 m²
Nybygget etageareal: ca. 130.000 m²

Antal sengedage: 245.000 pr. år
Ambulant aktivitet: 420.000 pr. år
Antal samtidige beskæftigede: 3.000
Antal studerende og forskere: 600

Byggestart: medio 2015
Ibrugtagning 1. etape: medio 2018
Ibrugtagning 2. etape: primo 2021


Yderligere oplysninger
Arkitekt, partner Klavs Hyttel, C.F. Møller,
tlf. 8730 5300, mobil 2325 5304 eller mail kh@cfmoller.com

Arkitekt, projektchef Svend G. Hvid, C.F. Møller,
tlf. 8730 5300, mobil 2992 0802 eller mail sgh@cfmoller.com

Fotograf: Rådgivergruppen USK
Fotograf: Rådgivergruppen USK
Fotograf: Rådgivergruppen USK
Fotograf: Rådgivergruppen USK
Fotograf: Rådgivergruppen USK
Fotograf: Rådgivergruppen USK
Fotograf: Rådgivergruppen USK
Fotograf: Rådgivergruppen USK
Fotograf: Rådgivergruppen USK
Fotograf: Rådgivergruppen USK

Presse

Få nyheder fra C.F. Møller

Abonnér på nyhedsbrevet og bliv løbende opdateret om C.F. Møller.

Få vores nyhedsbrev - klik her.

Pressekontakt

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Nu indvies Danmarks nye statsfængsel

26.9.2017 | Danmarks nye statsfængsel, Storstrøm Fængsel, bliver indviet onsdag den 27. september. Fængslet er tegnet af C.F. Møller Architects med stærkt fokus på at skabe et både ekstremt sikkert og humant fængsel, der styrker resocialisering igennem arkitekturen og samtidig er en moderne og behagelig arbejdsplads for de ansatte.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller vinder VIA University College i Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller og C.F. Møller Landscapes forslag til det nye VIA på 30.000 m² samt Innovationshuset på 5.000 m² er udpeget som vinder af en storstilet arkitektkonkurrence.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås

C.F. Møllers vinderprojekt er et højhus, som blandt andet får en grøn panoramahave på 15. etage.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller og HENN vinder international hospitalskonkurrence i Tyskland

4.4.2017 | Arkitektvirksomheden C.F. Møller har sammen med den tyske arkitektvirksomhed HENN vundet en international konkurrence om at udvide Tysklands mest ikoniske hospitalskompleks – det fredede, højteknologiske Universitetshospital RWTH Aachen fra 1970’erne.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Akutcentret indviet på Det Nye Universitetshospital i Aarhus

27.2.2017 | Statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne den 27. februar klippe snoren og officielt erklære Akutcentret på Aarhus Universitetshospital, mere end 150.000 m² nybyggeri, åbent. Byggeriet byder indenfor i Danmarks første supersygehus – designet af C.F. Møller, Cubo Arkitekter og Schønherr.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Mærsk Tårnets åbning markerer ny æra i dansk sundhedsforskning

12.1.2017 | Den 18. januar 2017 begynder et nyt kapitel for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, når Mærsk Tårnet officielt indvies. Med sin banebrydende arkitektur, moderne forskningsfaciliteter og nytænkende indretning kommer det 15 etager høje tårn til at spille en afgørende rolle i fremtidens sundhedsforskning – og uddannelse.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Nyskabende færgeterminal designet af C.F. Møller indvies i Stockholm

17.10.2016 | Tirsdag indvies Värtaterminalen i Stockholm, som er designet af C.F. Møller. Den er ikke kun en færgeterminal, men også et nyt opholdssted for stockholmerne i kraft af nyskabende design, der mixer infrastruktur og bypark.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER