C.F. Møller Architects vinner oppdrag i Sveits - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
23.10.2019

C.F. Møller Architects vinner oppdrag i Sveits

C.F. Møller Architects har fått i oppgave å transformere en av de mest ikoniske kontorbygningene i Zürich, med unik beliggenhet, for kunden Allreal. Resultatet blir en svært bærekraftig bygning med god forbindelse til en offentlig park og Zürichsjøen.
C.F. Møller Architects vinner oppdrag i Sveits - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects vinner oppdrag i Sveits - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Næringsbygget på Bellerivestrasse 36 i Zürichs Seefeld-område ble bygget i 1974, og har vært en del av Allreals portefølje av investeringseiendommer siden 2004. Leiekontraktene utløper i 2021, og Allreal benytter muligheten til å modernisere næringsbygget og utvide det til å omfatte en offentlig tilgjengelig restaurant rett ved Zürichsjøen. Allreal gjennomførte et studie i fjor vår med seks arkitektkontorer for å se hvilke som kunne garantere et arkitektonisk og energisk innovativt prosjekt av høy kvalitet. I september 2019 ble det danske arkitektbyrået C.F. Møller anbefalt for videre arbeid.


– Vinnerprosjektet preges visuelt av et moderne og representativt uttrykk med en åpning og orientering mot innsjøen. Bruk av moderne teknologi og materialer gjør også kontorbygget til en godt eksempel på energieffektivitet, uttaler Allreal i pressemeldingen der C.F. Møller Architects ble utpekt som vinner av konkurransen.


Ny og bærekraftig fasade
Bygningens fasade vil bli fullstendig fornyet til en forbedret, energieffektiv, lett og gjennomsiktig fasade kledd med solcellepaneler som er vinklet mot solen for å gi en optimal strømproduksjon. Fasadens vinklede elementer skaper også beskyttelse mot direkte sollys og bidrar til å opprettholde Swiss Minergie-A-sertifiseringen. Arkitektonisk gir dette bygningen et nytt horisontalt og lett uttrykk som passer elegant i den eksisterende parken.


Kanskje det mest oppsiktsvekkende med dette prosjektet er hvordan klienten, Allreal, har gitt oss muligheten, viljen og forutsetningen til å bringe nytt liv til et eksisterende bygg i kombinasjon med bruk av bygningsintegrerte solcellepaneler. Dette er en mulighet til å transformere bygningens energibalanse fra negativ til positiv og å skape et landemerke og en ny, miljøvennlig ressurs for Zürich, sier Mads Mandrup Hansen, partner i C.F. Møller Architects.


Lys og åpen
Det nye bygget vil bestå av kontorer som er fleksible i størrelse, konferanserom og en offentlig restaurant som vender mot innsjøen. Funksjonene er sammenkoblet via et nytt sosialt atrium som skaper synergi og kunnskapsdeling mellom de forskjellige avdelingene. Atriets sentrale posisjon tilfører identitet og gir en følelse av tilhørighet for alle som bruker bygningen.
Eksisterende takterrasser av stein omdannes til grønnere områder for å mykne opp de sosiale sonene på takene. Dette kobler den omkringliggende parken til takene og bidrar til å forsinke regnvannet som går fra takene til bakken, samtidig som det skaper biologisk mangfold for planter og mikroorganismer.


Inngangene er skalert ned ved hjelp av utkragninger i fasaden, slik at brukerne og gjestene møter bygget i øyehøyde. Dette bryter også opp vinden og trekk, slik at man får mer komfortable soner for utendørs rekreasjon.


Det eksisterende landskapets vegger og trinnsteiner føres videre som et motiv for benker og rekreasjonselementer for å gi form til de eksisterende terrassene rundt bygningen. Steinbenkene og grøntområdene sørger også for en naturlig og diskret begrensning av tilgangen for å holde offentlig og privat flyt adskilt.

 

Solcellepaneler som en integrert del av designet
Fasaden holdes i en lys grå fargepalett. De horisontale solcellepanelene på fasaden er dekket med fargebehandlet glass, slik at de passer til metallkledningen på fasadeelementenes støttestruktur.
Bygningen blir tett integrert i konteksten med rene og lette materialer for å skape en moderne, men rolig stil som passer naturlig sammen med de prominente bygningen langs østsiden av Zürichsjøen. De visuelle elementene kombinert med et samlet mål om å oppfylle Minergie-A har ført til en integrert design som tar hensyn til sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft, forteller Thue Borgen Hasløv, Associate Partner i C.F. Møller Architects.

 

Veien videre
Byggesøknaden er planlagt våren 2020. Byggingen starter våren 2021, avhengig av godkjenningene. Ferdigstillelse og åpning av kontorbygget er planlagt våren 2023.

 

Erfaring med solcellepaneler
Dette er den andre gangen C.F. Møller Architects blir anerkjent for bruken av solcellepaneler som en integrert del av bygningsdesignen og som et strategisk bærekraftig verktøy for at bygningen skal kunne produsere sin egen energi. Det ble gjort første gang med Copenhagen International School, som er kledd med 12 000 solcellepaneler. En bygning som viser at bærekraft ikke bare handler om å minimere karbonavtrykket, men også om å la bygningen produsere sin egen bærekraftige energi.

 

Projektbeskrivelse

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter