Køge University Hospital, Landscape

 Køge University Hospital, Landscape. C.F. Møller. Photo: Rådgivergruppen USK

Client

Region Sjælland

Address

Køge, Denmark

Size

267000 m²

Year

2013-2021

With nature and water as prominent urban features, a new climate-resilient landscape park is created, activating and connecting the hospital with the landscape and the surrounding town.

Køge University Hospital (USK) is an expansion of the existing Køge Hospital, which will be enlarged threefold to a total area of 177,000 m². This compact new construction makes space for a sustainable landscape approach which is based on further processing of the surrounding landscape – the characteristic, ring-shaped forest which encircles the hospital.

The hospital complex project is supplemented with a striking new plain landscape. An organic network of paths, climate-adjusted recreational and activity zones, and a varied, fertile landscape space activate and reintroduce the original landscape and the glade as an attractive new public urban and landscape space in Køge. The ring forest is transformed into forest parking, releasing the entire glade for recreational purposes. The wet meadow, a broad wetland along the edge of the glade, naturally integrates cloudburst protection and rainwater handling (LDR = local drainage of rainwater) from the entire hospital area, and with its lakes, ditches and wet areas manifests the waterbody's cycle as attractive biotopes that lend character with rich fauna.

Køge University Hospital is being further developed from a healing urban island to a protecting and vitalising element of the town. A new social meeting place for health, social interaction and the senses which forms the contours of the health community of the future and stages the landscape as an everyday outdoor space with a unique, sustainable social mix, and a clear and positive health-promoting profile.

SHOW MORE PROJECT INFO

Team

Client consultant

Bascon

Engineering

Rambøll, Alectia

Architect

C.F. Møller Architects in collaboration with CUBO

Landscape

C.F. Møller Landscape

Collaborators, other

Gehl Architects

Landscape

CERES SITE, MASTERPLAN AND AREA PLAN

Transformation of the former Ceres Brewery site in central Aarhus into a mixed-use urban area with commerce, housing, education, cultural spaces and urban park.

COPENHAGEN INTERNATIONAL SCHOOL - LANDSCAPE

A playful landscape surrounding the new Copenhagen International School at Nordhavn, Copenhagen, sets the framework for play and activities for all of the school's age groups.

KØGE UNIVERSITY HOSPITAL, LANDSCAPE

New climate-resilient landscape park with nature and water as prominent urban features, activating and connecting the hospital with the landscape and the surrounding town.

SPRINGFIELD PARK

New public parkland on a former golf course area in southwest London.

STORKEENGEN

Climate adaption project in Vorup near Randers that not only gives protection from any future flooding, but also brings the unique countryside along the Gudenå stream closer to Randers.

THE NORDHAVN ISLANDS

The Nordhavn Islands are an urban park on the water, connecting C.F. Møllers Copenhagen International School with the quarter and the quarter with the rest of Copenhagen.

AARHUS UNIVERSITY CAMPUS

University campus landscaped in the 1930s and continually renovated and expanded with new outdoor areas in line with the park's overall layout, choice of material and use.

BESTSELLER OFFICE COMPLEX, LANDSCAPE

Outdoor areas, green courtyard atriums and design of rooftop gardens in connection with Bestseller’s office building at Aarhus Harbour.

CAMPUS HALL, UNIVERSITY OF SOUTHERN DENMARK, LANDSCAPE

Plaza and park at Odense University halls of residence with space to relax and engage in sports activities. There are opportunities to watch the sun go down from patios and steps along the existing lake.

AALBORG WATERFRONT II

The master plan for the second stage of Aalborg Waterfront is based on the principles from the first stage, with the promenade as a unifying element. It has also drawn inspiration from the meeting between the dunes and the flat foreshore.

LANDSCAPE FOR THE EXTENSION OF THE HOTHOUSE IN THE BOTANIC GARDEN IN AARHUS

Interior and exterior landscape for the extension of the hothouse in the Botanic Garden in Aarhus.

AALBORG WATERFRONT

Master plan for Aalborg Waterfront, re-establishing the link between the strait and the city's medieval centre with a promenade.

ATHLETES VILLAGE, PLOTS N13 AND N26 PODIUM GARDENS

Landscape design of podium gardens re-creating the lost ecological values in a once ecologically rich region.

BESTSELLER LOGISTIKCENTER NORD - LANDSCAPE

Masterplan for a modern sustainable large-scale industrial compound on a greenfield site.

HOSPICE DJURSLAND, LANDSCAPE

Gardens for the residents at Hospice Djursland.

SIXTUS BATTERY

Restoration of the listed fortification Battery Sixtus on Holmen.

DARWIN CENTRE PHASE II - LANDSCAPE

Garden shaped as an amphitheatre as part of the extension of the Natural History Museum in London.

EIA REPORT FOR AARHUS LIGHT RAIL LINE

EIA report for a light rail line from Lystrup to Aarhus Central Station.

CUTTY SARK GARDENS

Proposal for the re-design of the public plaza surrounding the Grade I listed Cutty Sark ship.

AMERIKAPLADS - SQUARES, PARKINGFACILITIES ECT.

Paving, squares and parkingfacilities in new housing area at Søndre Frihavn, Copenhagen.

CHURCH SQUARE, HOLSTEBRO

Reorganisation and renewal of the areas around Holstebro Church and the main entrance to Holstebro Town Hall and Library.

FARSØ TOWN CENTRE

Master plan for urban renewal of Farsø town centre.

HADERSLEV FJORDPARK

Beach park in Haderslev as part of a new master plan for the area.

NORDLYSET, LANDSCAPE

Interior outdoor courtyard intended to hold an organically-shaped, well-planted recreational garden for all residents.

GRAVENE SQUARE HADERSLEV

Renovation of the main square in Haderslev from unsightly parking lot into a classic urban space.

HOLSTEBRO'S PEDESTRIAN STREETS

Renovation of the pedestrian street network in Holstebro.

TUBORG NORTH - THE CHANNELS

Designing the canals, plazas and bridges in the New Tuborg North district