C.F. Møller Wins Competition for a New Landmark in Västerås

C.F. Møller Wins Competition for a New Landmark in Västerås - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

14.3.2017 | The winning C.F. Møller and C.F. Møller Landscape Project is a 22-storey High-rise Building Including a Panoramic Garden on the 15th Floor.

 

The 22-storey high-rise building marks a new significant silhouette in Västerås skyline and a characteristic landmark for the entire district of Lilludden. The three-dimensional facades and a green panoramic garden on the 15th floor overlooking the city and Lake Mälaren characterize the architecture. C.F. Møller's design also proposes that the structure is carried out as a hybrid of solid wood and concrete.


"The architecture and details of the facades are inspired by the light reflections on Lake Mälaren. The result is a three-dimensional and dynamic facade composition that is exciting to watch both at close range andfrom a distance. The panoramic garden placed high up in the building is a focal point for the city and a fantastic common area for the residents of the house. Our ambition has been to optimize the synergies between the city, building and urban greenery,” explains Ola Jonsson, architect and associate partner at C.F. Møller.

 

Relief and Light
The building's footprint is of an elliptical shape with open facades facing all directions of the compass. Balconies sweep along the tower facade and are connected by tall thin glass panels that are placed rhythmically along the balconies. The thin horizontal balcony edges and the vertical and sheer glass sheets give the facade a lightness and reflect the characteristic Nordic light. The glass panels have integrated lighting that illuminates and highlights the facade - even at night.


C.F. Møller proposes that the frame is executed as a hybrid between solid wood and concrete. Concrete is the loadbearing construction up to the 15th floor at the panoramic garden, and above this level the remaining 7 floors will be framed in solid timber, making the best use of the two different materials.


The facades are covered with undressed wood, which is weather-protected by the overlying balconies on each floor. The balconies can be closed and serve as winter gardens with the possibility of growing crops and extend the seasons throughout the year. The residential complex has a variety of apartment sizes and thereby creates diversity in the residential profile.

 

Focus on Social Sustainability
At the foot of the high-rise building, a new destination and meeting space for the entire area is created. The building's ground floor will make room for restaurants and business premises facing a sun-drenched square. The outdoor space of the square will include a generous plant wall and green areas, and together with the panoramic garden at 15th floor this is part of C.F. Møller's strategy to integrate plants, green areas and ecosystems in the urban landscape.


The architectural competition was organized by Riksbyggen in Västerås and the winner was selected in January 2017. C.F. Møller's proposal received these words of praise by the competition's jury:


- A beautiful building with good use of the site - both in terms of location and the creation of the square. The best of the proposals concerning urbanity on the ground floor and the surrounding area. A good provision of apartments as well as a fine distribution of sizes.

 

The other architects who took part in the competition were Wingårdhs and Tham & Videgård Architects.

 

More Focus on Tall Buildings
In recent years, C.F. Møller has been responsible for a number of important high-rise buildings in Scandinavia and Europe - including projects such as Alviks Tower in Stockholm, the Campus Hall Student Housing in Odense and the research building Maersk Tower in Copenhagen.


In Stockholm C.F. Møller and Dinell Johansson have won a competition to design a high-rise building for the housing association HSB - a 26-storey apartment building in solid timber, which is scheduled to be finished for HSB's 100th anniversary in 2023. In Oslo, C.F. Møller works with a central high-rise development, which is over 100 meters tall.


In Belgium, a 24-storey residential tower with a special emphasis on social sustainability is under development. The project in Antwerp aims to redefine high-rise buildings as a social, vertical community.

 

Facts
Address: Västerås, Stockholm
Architect: C.F. Møller

Landscape architect: C.F. Møller Landscape
Awarding authority: Riksbyggen
Size: Approx. 15.700 m²
Year: 2017
Prize: 1. Prize in parallel assignment

 

More info:
Ola Jonsson, responsible architect, Associate Partner
Tel: +46 (0)761688708
Mail: ojn@cfmoller.com

 

More about the project
More about Campus Hall
More about Maersk Tower
More about HSB 2023
More about Alviks Tower
More about "Krystalklar"
More about Residential Tower Antwerp

News

Subscribe to newsletter

Win at National Housing Awards

19.9.2017 | Swan Housing Association’s new regeneration of Laindon Shopping Centre in Basildon, with architects Pollard Thomas Edwards and C.F. Møller, were successful at the prestigious National Housing Awards.

Wins competition for a new hall of residence

7.9.2017 | Three housing associations took part in Aarhus Municipality's mini-competition for a new youth housing project on Randersvej. The winner is Brabrand Housing Association, with a project designed by C.F. Møller Architects.

In a competition for Lund's Central Station

4.9.2017 | In cooperation with Elding Oscarson, C.F. Møller has progressed to the second stage of the competition for Lund's future new Central Station. The building complex will span the railway track and add a valuable new connection to the city.

Historic project in London

24.8.2017 | Catalyst HA, Swan HA and C.F. Møller Architects awarded Preferred Bidder Status on Mayor of London’s first ever 100% affordable housing scheme

Celebrating Jørn Utzon's centenary

24.8.2017 | Danish-Australian exchange programme to celebrate the centenary of Jørn Utzon's birth and C.F. Møller Architects is joining forces with the Utzon Centre to celebrate by hosting five Australian students.

’Hjertet’ in Ikast is beginning to take shape

23.8.2017 | The topping-out ceremony for ’Hjertet’ on Thursday, 24 August is a milestone and an important step forward in giving the area new life by gathering people of different ages with various interests.

Nominated for Norwegian architectural award

22.8.2017 | C.F. Møller Architects' extension to the Norwegian-German Chamber of Commerce has been nominated for the City of Oslo's 2017 architectural award.

New COO at C.F. Møller

21.8.2017 | As of 1 September, Lone Bendorff Farrell joins the executive management board of C.F. Møller as new COO

Appoints a Head of Sustainability

11.8.2017 | C.F. Møller Architects is increasing its focus on sustainability and has appointed Rob Marsh to the new position of Head of Sustainability.

International award with new Danish school

7.8.2017 | C.F. Møller Architects wins Iconic Award 2017 in the category ‘Architecture with distinction’ with the Copenhagen International School. A new and very sustainable school in Nordhavn a part of Copenhagen under development.

C.F. Møller Architects wins GAGA Award with London

6.7.2017 | Greenwich Peninsula Low Energy Centre, London, by C.F. Møller Architects in collaboration with British artist Conrad Shawcross wins this year’s award in the Architecture category.

Prequalified for new High-Rise in Oslo

28.6.2017 | Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F. Møller Architects in competition For The Fjordporten Building at Oslo Central Station.

New project for Swan Housing Association

28.6.2017 | Swan Housing Association is delighted to announce C.F. Møller’s appointment as architects for Phase 3 of Blackwall Reach Regeneration Project.

Laying the foundation stone for a new hospital in Bergen

27.6.2017 | A modern new department at Haraldsplass Hospital in Bergen, designed by C.F. Møller Architects, is now being raised to its full height. On Thursday, 22 June, the foundation stone was laid by the Norwegian Minister of Health and Care Services, Bent Høie.

C.F. Møller wins competition with an innovative high-rise building

2.6.2017 | C.F. Møller has won another competition to build an innovative high-rise building. This time for Aros Bostad AB and Vasakronan, for whom C.F. Møller is to design a new high-rise building in central Kista in Stockholm.

Royal award for fine results in Sweden

31.5.2017 | On 30 May, the Danish Minister for Environment and Food, Esben Lunde Larsen, awarded the Danish Export Association's Diploma and HRH Prince Henrik's Medal of Honour to C.F. Møller's subsidiary in Sweden. The architectural practice received the award for fine export results in the Swedish market, where C.F. Møller is behind several innovative and sustainable construction projects.

MT Højgaard and C.F. Møller are to construct the New Islands Brygge School

29.5.2017 | Under a turnkey contract, MT Højgaard is to construct the New Islands Brygge School, with C.F. Møller as architects. The winning project will ensure that this construction project is responsible and easy to operate in overall economic terms, that the building can be DGNB-certified, and also that it cuts the time schedule by three months.

Royal visit

26.5.2017 | Partner and Architect, Mårten Leringe, C.F. Møller Architects, is to meet both the Crown Prince Couple of Denmark and the Crown Princess and Prince of Sweden and give a short introduction to C.F. Møller in Stockholm on Monday May 29.

C.F. Møller Architects wins a new international award

18.5.2017 | Bestseller's office complex in Aarhus, Denmark, designed by C.F. Møller Architects, wins the European Architecture Award in the Office Buildings category.

AARHUS’ NEW QUARTER, FREDERIKS PLADS, IS BEGINNING TO TAKE SHAPE

11.5.2017 | Frederiks Plads is a new quarter of Aarhus, designed by C.F. Møller Architects, and the topping-out ceremony on 11 May means that the quarter is now beginning to take shape. The project includes a 24-storey block of flats.

C.F. Møller wins VIA Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.

GREAT CELEBRATION WHEN THE QUEEN OPENED ODEON

9.5.2017 | The week-long celebration of the C.F. Møller-designed concert hall in Odense reached its culmination on Friday, 5 May, when Her Majesty Queen Margrethe inaugurated Odeon and had the opportunity to witness some of the venue's many functions.

C.F. Møller Design designs signage system

9.5.2017 | ‘VIA’ is a new architectural signage system designed in collaboration between Danish architectural signage company Modulex and architecture firm C.F. Møller’s design department C.F. Møller Design.

Nine days of celebration in the "City's Modern Community Centre"

28.4.2017 | On 28 April, Odense commenced the celebration of its new culture centre, Odeon. With over a hundred events over nine days, "Odense celebrates Odeon" will peak with a gala show on 5 May, when Her Majesty Queen Margrethe will visit the C.F. Møller-designed culture and concert building.
Show more