DEDICATION OF THE NEW PARISH HALL AT THE CHURCH OF HOLMEN

DEDICATION OF THE NEW PARISH HALL AT THE CHURCH OF HOLMEN - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

16.11.2015 | The Church of Holmen is now ready to invite people in to the new C.F. Møller parish hall, which has been sensitively fitted in between the large chapel and the church itself, with part of it established underground.

 

C.F. Møller is behind the new parish hall at the Church of Holmen in Copenhagen. The church has been in need of new employee facilities such as offices, parish hall and toilet facilities for the disabled for a long time.

The new extension is wedged in discreetly between the main church building and the Large Chapel, thereby replacing a previous building from the 1830s – ’Lille Skriftestol’ [Eng: the Little Confessional]. Apart from a parish hall, which can be used for lectures, meetings and lots of other purposes, new offices and facilities for church employees have been set up. One important aspect of the construction of a new parish hall in as important a location as the Church of Holmen is ensuring that the new building is accommodated with the greatest possible consideration for the location.

"The idea was for the extension to have a present-day edge, while always showing respect for the old church. I think that's what we have achieved too. We now have space for our many activities, and can provide our employees with the conditions prescribed by the public authorities," says Anders Friis, chairman of the parish council for the Church of Holmen, who stresses that until now it has been difficult for the disabled and those with mobility problems to use the church, just as church employees have had very poor conditions in which to carry out their duties

New life for the old church
The Church of Holmen was consecrated in 1619. The church was originally an anchor foundry which was established by King Fredrik II. The anchor foundry cast huge anchors and anchor chains for the Danish fleet. When the Danish Navy and their families were to have their own church, King Christian IV had the anchor foundry converted into the Church of Holmen. Afterwards, some additions were made to the church including the Chapel Hall and a chapel dedicated to naval hero Niels Juel. The history of the church contains many alterations up to 1834 and the new extension is a natural continuation of that history.

Over the years, the Church of Holmen survived the great fire of Copenhagen and is therefore Copenhagen's oldest example of renaissance architecture. The church is used a great deal by the Danish Royal Family – for example, Queen Margarethe was married here.

"By building the extension between the church and the chapel, we have retained the greenery of the church garden for the benefit of the people of Copenhagen who come past and want to have a green open space, and I am really glad about that," says Anders Friis.

The parish hall has been provided with overhead lighting via narrow tracks in the ceiling and the walls are timber-lined. The building is the same height as its predecessors, and its façade and roof are finished in copper as a lattice – extending from the internal façade. The modern design has shown respect for the location: The copper takes its inspiration from the copper roof of the Little Confessional, and the openings of the latticework are repeated in the astragal bars on the church's high windows.

Historical discoveries at the construction site
From 1619 to 1851 the green areas around the church were used as a cemetery for naval people and their families. For that reason, archaeologists from the National Museum became involved in the project, since it would have to be excavated for the new extension.
147 adults and 19 children were found to be buried in the excavation area. Among these was one man who had become old for his time, between 45 and 60. He was toothless and suffered from osteoporosis of the spine and neck.

"That is one of the most interesting discoveries we have made for a long time," explains Museum Inspector at the National Museum, Niels Engbjerg.

"There have been many examinations of skeletons from mediaeval burials but, on the whole, nothing from the 17th to the 19th centuries. So, for that reason, we were particularly concerned with carrying out the excavation work painstakingly.

To provide insight into the parish
In addition, the archaeologists were surprised to find a lot of ceramic material in the soil, since Christian graves as a rule do not contain many burial goods, according to Niels Engbjerg.

"We also found the foundation of the chapel in which Niels Juel's casket originally stood until it was moved over into the new chapel where his monument stands today. After that the chapel was demolished. The new extension has thus been built where Niels Juel was originally buried," he says.

With these numerous discoveries, the National Museum hopes to gain greater knowledge about the lives lived by the people in the Church of Holmen parish. At the Anthropology Laboratory, the skeletons will be examined for traces of various diseases, which is also an important element in telling the history of the parish.

The extension was designed by C.F. Møller in collaboration with engineering firm Eduard Troelsgaard. The building has been erected partly with the support of A.P. Møller Fonden.

News

Subscribe to newsletter

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration o new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.

Wins competition for new timber-built housing in L

22.9.2017 | C.F. Møller Architects, together with the client, Slättö Project Development, has won the competition for a new residential quarter close to the Råby Lake in Lund, Sweden. As the quarter’s name, ”Naiad”, indicates, the proposal takes advantage of the proximity of the lake and the countryside.

Win at National Housing Awards

19.9.2017 | Swan Housing Association’s new regeneration of Laindon Shopping Centre in Basildon, with architects Pollard Thomas Edwards and C.F. Møller, were successful at the prestigious National Housing Awards.

Wins competition for a new hall of residence

7.9.2017 | Three housing associations took part in Aarhus Municipality's mini-competition for a new youth housing project on Randersvej. The winner is Brabrand Housing Association, with a project designed by C.F. Møller Architects.

In a competition for Lund's Central Station

4.9.2017 | In cooperation with Elding Oscarson, C.F. Møller has progressed to the second stage of the competition for Lund's future new Central Station. The building complex will span the railway track and add a valuable new connection to the city.

Historic project in London

24.8.2017 | Catalyst HA, Swan HA and C.F. Møller Architects awarded Preferred Bidder Status on Mayor of London’s first ever 100% affordable housing scheme

Celebrating Jørn Utzon's centenary

24.8.2017 | Danish-Australian exchange programme to celebrate the centenary of Jørn Utzon's birth and C.F. Møller Architects is joining forces with the Utzon Centre to celebrate by hosting five Australian students.

’Hjertet’ in Ikast is beginning to take shape

23.8.2017 | The topping-out ceremony for ’Hjertet’ on Thursday, 24 August is a milestone and an important step forward in giving the area new life by gathering people of different ages with various interests.

Nominated for Norwegian architectural award

22.8.2017 | C.F. Møller Architects' extension to the Norwegian-German Chamber of Commerce has been nominated for the City of Oslo's 2017 architectural award.

New COO at C.F. Møller

21.8.2017 | As of 1 September, Lone Bendorff Farrell joins the executive management board of C.F. Møller as new COO

Appoints a Head of Sustainability

11.8.2017 | C.F. Møller Architects is increasing its focus on sustainability and has appointed Rob Marsh to the new position of Head of Sustainability.

International award with new Danish school

7.8.2017 | C.F. Møller Architects wins Iconic Award 2017 in the category ‘Architecture with distinction’ with the Copenhagen International School. A new and very sustainable school in Nordhavn a part of Copenhagen under development.

C.F. Møller Architects wins GAGA Award with London

6.7.2017 | Greenwich Peninsula Low Energy Centre, London, by C.F. Møller Architects in collaboration with British artist Conrad Shawcross wins this year’s award in the Architecture category.

Prequalified for new High-Rise in Oslo

28.6.2017 | Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F. Møller Architects in competition For The Fjordporten Building at Oslo Central Station.

New project for Swan Housing Association

28.6.2017 | Swan Housing Association is delighted to announce C.F. Møller’s appointment as architects for Phase 3 of Blackwall Reach Regeneration Project.

Laying the foundation stone for a new hospital in Bergen

27.6.2017 | A modern new department at Haraldsplass Hospital in Bergen, designed by C.F. Møller Architects, is now being raised to its full height. On Thursday, 22 June, the foundation stone was laid by the Norwegian Minister of Health and Care Services, Bent Høie.

C.F. Møller wins competition with an innovative high-rise building

2.6.2017 | C.F. Møller has won another competition to build an innovative high-rise building. This time for Aros Bostad AB and Vasakronan, for whom C.F. Møller is to design a new high-rise building in central Kista in Stockholm.

Royal award for fine results in Sweden

31.5.2017 | On 30 May, the Danish Minister for Environment and Food, Esben Lunde Larsen, awarded the Danish Export Association's Diploma and HRH Prince Henrik's Medal of Honour to C.F. Møller's subsidiary in Sweden. The architectural practice received the award for fine export results in the Swedish market, where C.F. Møller is behind several innovative and sustainable construction projects.

MT Højgaard and C.F. Møller are to construct the New Islands Brygge School

29.5.2017 | Under a turnkey contract, MT Højgaard is to construct the New Islands Brygge School, with C.F. Møller as architects. The winning project will ensure that this construction project is responsible and easy to operate in overall economic terms, that the building can be DGNB-certified, and also that it cuts the time schedule by three months.

Royal visit

26.5.2017 | Partner and Architect, Mårten Leringe, C.F. Møller Architects, is to meet both the Crown Prince Couple of Denmark and the Crown Princess and Prince of Sweden and give a short introduction to C.F. Møller in Stockholm on Monday May 29.

C.F. Møller Architects wins a new international award

18.5.2017 | Bestseller's office complex in Aarhus, Denmark, designed by C.F. Møller Architects, wins the European Architecture Award in the Office Buildings category.

AARHUS’ NEW QUARTER, FREDERIKS PLADS, IS BEGINNING TO TAKE SHAPE

11.5.2017 | Frederiks Plads is a new quarter of Aarhus, designed by C.F. Møller Architects, and the topping-out ceremony on 11 May means that the quarter is now beginning to take shape. The project includes a 24-storey block of flats.
Show more