New Commons in Copenhagen

New Commons in Copenhagen - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

13.10.2016 | A blue-green delta landscape, like rivers flowing between housing islands full of character, and a Loop for social activity, are the main elements of a proposal for a master plan for Amager Fælled Kvarter by C.F. Møller in cooperation with Urban Agency.

 

The proposal puts everyday life, nature and social fellowships at the centre, setting the stage for the Commons' unique nature as a shared recreational resource and the social grouting which interconnects the urban quarter's sustainable city life.
Community, activity and urban life in the middle of nature. C.F. Møller's proposal for a new master plan for Amager Fælled Kvarter will preserve the special nature resources and recreational function of the area. The Metro just around the corner will be the basis for a new urban space where Copenhageners can meet and live.
A key aspect of C.F. Møller's proposal has been to maintain Amager Fælled's unique nature resources and special characteristics, to make the area an attractive residential and urban quarter by maintaining everything for which Amager Fælled is appreciated today.

The Commons and Community in focus
The master plan is based on three main elements: The Commons, the island quarters and the Loop.
The Commons is the wild commons area, as we know it today. It will be developed to be climate-protected while also maintaining its special wild characteristics. In the master plan, the Commons will function as green "rivers" binding the island quarters together.
The island quarters are a series of housing islands which hold striking internal urban spaces and urban nature. Five island quarters will be created which each contributes its own identity-creating characteristics, based on qualities at the location. Each quarter will give access to the Commons' extensive natural assets and new urban communities.
The five housing islands will be combined with each other and the Commons by the pedestrian and cycling Loop, which will also feature joint functions, activities and social meeting places. The Loop will thus create a physical and social infrastructure connecting Amager Fælled Kvarter with Ørestad and Copenhagen.

Five unique quarters
The housing islands at Amager Fælled Kvarter will be individually matched to their respective locations. The Station Quarter is the master plan's most urban quarter and together with the Byhøj Quarter is Amager Fælled Kvarter's urban face towards the Metro, Ørestad and Copenhagen. This is where grocery stores, cafés, businesses, associations and other functions for the general public will be gathered, on the ground floor and centred around a series of down-scaled urban spaces free of car traffic.
Here, the community building, together with the shared urban square, will be the natural gathering point for major events for both residents and visitors. Opposite the Station Quarter will be the Byhøj Quarter as an alternative activity venue. A cluster of institutions such as a youth centre, nursery school and health centre – together with an activated ground floor in the area's car park – will be the setting for an activity area which invites the rest of the world inside.
The Kratskov Quarter's special characteristics will stem from the existing dense vegetation to the south. The forest will create continuity and serve as the transition zone between the various urban spaces which appear in the clearing.
The fifth quarter is the Strandeng Quarter. This is where the urban dimension and the Commons are fully integrated. Like a projected bastion, the urban quarter plays on both the precise and the more fluid meeting with the surrounding commons area. This creates a unique sense of living directly on Amager Commons.

Nature both safeguarded and safeguarding
Amager Fælled Kvarter's open countryside will serve as a continuous green space between the housing islands in the master plan. The countryside will also be where most of the area's rainwater – from roofs and non-trafficked areas – can be collected and managed before being channelled onwards. This will apply on an everyday basis, and also in the event of torrential downpours.
The built-up area will thus be protected from flooding, and it will also be possible to channel clean rainwater to existing wet areas, helping to safeguard the commons' flora and fauna and ensure life in the area throughout the year.
During ordinary precipitation only the lowest-lying channels and areas will be flooded, while larger amounts of rainwater will flood a greater part of the area. At some times the area will be green, fertile and expansive, while at others it will have streams and lakes. This will ensure diversity and invite new forms of recreation and activity.
C.F. Møller's proposal for Amager Fælled Kvarter thereby maintains the Commons as a shared nature resource, safeguarding its accessibility to residents, Copenhageners and other visitors in general.


Facts:
Project name: Amager Fælled Kvarter
Town/City: Copenhagen
Country: Denmark
Client: Udviklingsselskabet By & Havn I/S
Architect: C.F. Møller A/S
Landscape: C.F. Møller Landscape
Engineer: Niras
Cooperation partners: Urban Agency and consultant Jens Kvorning
Scope: Construction area: 187,000 m², Floorspace: 260,000 m²
Competition year: 2016.

News

Subscribe to newsletter

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.

Wins competition for new timber-built housing in L

22.9.2017 | C.F. Møller Architects, together with the client, Slättö Project Development, has won the competition for a new residential quarter close to the Råby Lake in Lund, Sweden. As the quarter’s name, ”Naiad”, indicates, the proposal takes advantage of the proximity of the lake and the countryside.

Win at National Housing Awards

19.9.2017 | Swan Housing Association’s new regeneration of Laindon Shopping Centre in Basildon, with architects Pollard Thomas Edwards and C.F. Møller, were successful at the prestigious National Housing Awards.

Wins competition for a new hall of residence

7.9.2017 | Three housing associations took part in Aarhus Municipality's mini-competition for a new youth housing project on Randersvej. The winner is Brabrand Housing Association, with a project designed by C.F. Møller Architects.

In a competition for Lund's Central Station

4.9.2017 | In cooperation with Elding Oscarson, C.F. Møller has progressed to the second stage of the competition for Lund's future new Central Station. The building complex will span the railway track and add a valuable new connection to the city.

Historic project in London

24.8.2017 | Catalyst HA, Swan HA and C.F. Møller Architects awarded Preferred Bidder Status on Mayor of London’s first ever 100% affordable housing scheme
Show more