Odeon opens its doors for major cultural events

Odeon opens its doors for major cultural events - C.F. Møller. Photo: KPC

1.3.2017 | With one of Denmark's largest music venues - and strong references to the city's H.C. Andersen quarter - a new landmark has been added to the map of Funen. On 1 March, Odense's new concert and theatre venue, called Odeon, opened its doors.

 

The people of Funen will no longer have to head east or west to find an international-class entertainment venue. Odense's new concert and theatre venue, Odeon, with 32,000 m² in total, and a multi-purpose hall with seating for audiences of more than 1,800, and over 3,000 people standing, can boast a new centre for culture and the arts – designed by C.F. Møller.

"We believe that art and culture create value for the individual, for the community and for society. This makes new venues for cultural activities important for modern cities' development. With Odeon, the city of Odense has gained a new cultural centre, a truly multi-purpose building, of which we're very proud," says Klaus Toustrup, CEO, architect and partner responsible for the project at C.F. Møller.

 

Visiting the birthplace of H.C. Andersen
Odeon and Odense Municipality's major new culture initiative, and the new complex with four venues, as well as the Danish National Academy of Music & the Acting School in Odense, all under one roof. The building also has a number of youth residential units and a grocery store.

"Odeon is not just for highbrow culture and a specific target group, but a venue where guests, visitors, residents and users can mingle with each other, thanks to the unique architectural features that create a multi-faceted and functional building. This makes Odeon a key aspect of Odense's ongoing development. Odeon is the place for both everyday and more festive occasions," Klaus Toustrup explains.

For this reason, the theme of identity has also been part of the inspiration for the design of the concert and theatre venue. The site lies in the heart of the city and was previously a large car park, in close proximity to the H.C. Andersen quarter – with small, idyllic houses in the historical city – on one side, and new multi-storey properties on the other.

"In the first instance, our key concept was to tackle this assignment from an urban planning approach. The primary challenge was that the construction programme required an enormous volume on a sized plot. So the idea was to divide the massive area into a series of buildings that are connected by interior streets and small squares, which then encircle halls and stages, while also connecting to the surrounding urban quarters," says Klaus Toustrup.

 

A calm background for a multitude of activities
A public-private partnership between Odense Municipality and KPC is behind the Odeon project. C.F. Møller was the turnkey adviser, with Cowi as consulting engineers, and Gade Mortensen Akustik together with AIX Theater Planning as specialists.

According to Klaus Toustrup, a cultural venue like Odeon does not have infinite financial resources available. He also emphasises that the focus has therefore been on simple, more economically attractive, yet robust, materials on the façades.

"A building like this one requires many complex functions. The design and materials chosen for the building are generally simple in their expression. This has served to create a calm background for the multitude of activities that will take place in the city," says Klaus Toustrup.

Odeon stand on a dark, vibrant brick base, topped by light concrete elements with profiled surfaces with vertical lines, to ensured varied light and shadow effects on the façades. The interior is finished with simple materials. In the open spaces between the white blocks there are suspended black steel stairways with ashwood floors.

 

A modern interpretation of the classics
Inside Odeon, the major attraction is the large multi-purpose hall, with space for both seated and standing audiences. This hall is flexible, and includes telescopic balconies, so that it can be used for many different events – from conferences and fashion shows to rock concerts and classical opera. Inside the hall, the focus was on a golden colour, to set the mood.

"This colour helps to emphasise that this is a special room for festive and joyful occasions and golden moments," says Klaus Toustrup.

In combination with stained black balcony fronts, this is a modern interpretation of a reference to the decoration of the classical old theatres and concert halls at the Royal Theatre in Copenhagen and Musikverein's famous Golden Hall in Vienna.

"A project like Odeon is quite a challenge, and there was a lot to tackle along the way," Klaus Toustrup explains about the process.

"But we're proud that we've now managed to achieve a fine result and a complex that will help to change and kick start the quarter, like a new pulse for the centre of Odense."

The Odeon project goes back to 2006, when C.F. Møller won this turnkey assignment. The financial crisis deferred this project, and over time the client constellation also changed. Together with KPC Byg, the other parties involved in the construction project are Odense Municipality as the client and user, the Danish National Academy of Music, the Danish National School of Performing Arts - Acting School in Odense, as tenants, H.C. Andersen Kongres Center A/S as operator and tenant, and Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.

 

Factbox

Client: Odense Municipality

Contractor and client: KPC-Byg

Turnkey adviser: C.F. Møller

Sub-adviser: COWI, AIX Theater Planning, Gade Mortensen Akustik

Cooperation partners: The Danish National Academy of Music, the Danish National School of Performing Arts - Acting School in Odense, H.C. Andersen Kongres Center A/S, Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.

Size: 32,000 m²

Construction sum: DKK 650 million 

 

News

Subscribe to newsletter

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.

Wins competition for new timber-built housing in L

22.9.2017 | C.F. Møller Architects, together with the client, Slättö Project Development, has won the competition for a new residential quarter close to the Råby Lake in Lund, Sweden. As the quarter’s name, ”Naiad”, indicates, the proposal takes advantage of the proximity of the lake and the countryside.

Win at National Housing Awards

19.9.2017 | Swan Housing Association’s new regeneration of Laindon Shopping Centre in Basildon, with architects Pollard Thomas Edwards and C.F. Møller, were successful at the prestigious National Housing Awards.

Wins competition for a new hall of residence

7.9.2017 | Three housing associations took part in Aarhus Municipality's mini-competition for a new youth housing project on Randersvej. The winner is Brabrand Housing Association, with a project designed by C.F. Møller Architects.

In a competition for Lund's Central Station

4.9.2017 | In cooperation with Elding Oscarson, C.F. Møller has progressed to the second stage of the competition for Lund's future new Central Station. The building complex will span the railway track and add a valuable new connection to the city.

Historic project in London

24.8.2017 | Catalyst HA, Swan HA and C.F. Møller Architects awarded Preferred Bidder Status on Mayor of London’s first ever 100% affordable housing scheme

Celebrating Jørn Utzon's centenary

24.8.2017 | Danish-Australian exchange programme to celebrate the centenary of Jørn Utzon's birth and C.F. Møller Architects is joining forces with the Utzon Centre to celebrate by hosting five Australian students.

’Hjertet’ in Ikast is beginning to take shape

23.8.2017 | The topping-out ceremony for ’Hjertet’ on Thursday, 24 August is a milestone and an important step forward in giving the area new life by gathering people of different ages with various interests.

Nominated for Norwegian architectural award

22.8.2017 | C.F. Møller Architects' extension to the Norwegian-German Chamber of Commerce has been nominated for the City of Oslo's 2017 architectural award.

New COO at C.F. Møller

21.8.2017 | As of 1 September, Lone Bendorff Farrell joins the executive management board of C.F. Møller as new COO

Appoints a Head of Sustainability

11.8.2017 | C.F. Møller Architects is increasing its focus on sustainability and has appointed Rob Marsh to the new position of Head of Sustainability.

International award with new Danish school

7.8.2017 | C.F. Møller Architects wins Iconic Award 2017 in the category ‘Architecture with distinction’ with the Copenhagen International School. A new and very sustainable school in Nordhavn a part of Copenhagen under development.

C.F. Møller Architects wins GAGA Award with London

6.7.2017 | Greenwich Peninsula Low Energy Centre, London, by C.F. Møller Architects in collaboration with British artist Conrad Shawcross wins this year’s award in the Architecture category.

Prequalified for new High-Rise in Oslo

28.6.2017 | Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F. Møller Architects in competition For The Fjordporten Building at Oslo Central Station.

New project for Swan Housing Association

28.6.2017 | Swan Housing Association is delighted to announce C.F. Møller’s appointment as architects for Phase 3 of Blackwall Reach Regeneration Project.

Laying the foundation stone for a new hospital in Bergen

27.6.2017 | A modern new department at Haraldsplass Hospital in Bergen, designed by C.F. Møller Architects, is now being raised to its full height. On Thursday, 22 June, the foundation stone was laid by the Norwegian Minister of Health and Care Services, Bent Høie.

C.F. Møller wins competition with an innovative high-rise building

2.6.2017 | C.F. Møller has won another competition to build an innovative high-rise building. This time for Aros Bostad AB and Vasakronan, for whom C.F. Møller is to design a new high-rise building in central Kista in Stockholm.

Royal award for fine results in Sweden

31.5.2017 | On 30 May, the Danish Minister for Environment and Food, Esben Lunde Larsen, awarded the Danish Export Association's Diploma and HRH Prince Henrik's Medal of Honour to C.F. Møller's subsidiary in Sweden. The architectural practice received the award for fine export results in the Swedish market, where C.F. Møller is behind several innovative and sustainable construction projects.
Show more