Renovation with space for new types of cooperation

Renovation with space for new types of cooperation - C.F. Møller. Photo: Mark Syke

14.3.2016 | The recently concluded renovation of the HEALTH faculty at the University of Copenhagen has converted previous storage rooms and dark corridors into a modern, bright and varied working environment, with due respect for the Panum Institute’s characteristic architecture.

 

On the construction of the expansion of the Panum complex, the Mærsk Building, demolition of part of the existing Panum was necessary. This made it possible to convert a large part of the complex into a cohesive new office space for the Dean and Faculty administration, including the management secretariat, communication, finance and HR, etc., as well as workspaces for Panum operations staff. This was achieved by creating an open and transparent office environment with a high degree of flexibility.

Sky is the limit
This transformation has been achieved with great respect for the existing architecture. The original ceiling height has been re-created, the raw bearing columns are still apparent, and there are visible ceiling installations, while the original Panum colours are integrated in striking areas. The open-space offices are supplemented with good meeting facilities – as actual meeting rooms, partly open meeting spaces and open lounge areas.

"For the first time in many years, management and employees in the operations department are gathered in a shared area. Everyone is very enthusiastic about the functionality of the premises, the design, which creates new opportunities for cooperation and networking, and the very attractive architecture, which makes this a great place to work," says Marianne Vejen Hansen, user coordinator and project manager at the Faculty of Health and Medical Sciences of the University of Copenhagen.

A key aspect was to ensure that the new premises matched users' needs and requirements in terms of form and design, and also to create an identity in relation to the users' work tasks and roles. A targeted user process with a high level of involvement and a vision seminar for the entire operations department took place, so as to include and implement users' concrete needs and requirements. The open-plan office space is therefore designed with visible installations – ventilation pipes, cable trays, etc. and the existing Panum light fittings were reused and converted to LED light sources.

New openness
The conversions also made it possible to focus on a holistic solution for the re-creation and renovation of the building's façades, to bring plenty of daylight into the workspaces in the building, and also create a façade that was adapted to the building's architecture and original façade elements. For the east- and south-facing façades, the existing closed panel façades were adapted, adding recurring window bands with the same geometry and form as the rest of Panum. To ensure enough daylight for the office space here, the characteristic recurring slit windows are repeated in the solid brick base of the ground floor, while skylights break through the first floor to the ground floor, so that daylight can flow down through the building.

The handover was planned carefully to avoid "defective handover". As a consequence, the premises could be inaugurated immediately after handover, and the project has just been recommended for the 2016 Renover Prize.

News

Subscribe to newsletter

Nominated for Norwegian architectural award

22.8.2017 | C.F. Møller Architects' extension to the Norwegian-German Chamber of Commerce has been nominated for the City of Oslo's 2017 architectural award.

New COO at C.F. Møller

21.8.2017 | As of 1 September, Lone Bendorff Farrell joins the executive management board of C.F. Møller as new COO

Appoints a Head of Sustainability

11.8.2017 | C.F. Møller Architects is increasing its focus on sustainability and has appointed Rob Marsh to the new position of Head of Sustainability.

International award with new Danish school

7.8.2017 | C.F. Møller Architects wins Iconic Award 2017 in the category ‘Architecture with distinction’ with the Copenhagen International School. A new and very sustainable school in Nordhavn a part of Copenhagen under development.

C.F. Møller Architects wins GAGA Award with London

6.7.2017 | Greenwich Peninsula Low Energy Centre, London, by C.F. Møller Architects in collaboration with British artist Conrad Shawcross wins this year’s award in the Architecture category.

Prequalified for new High-Rise in Oslo

28.6.2017 | Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F. Møller Architects in competition For The Fjordporten Building at Oslo Central Station.

New project for Swan Housing Association

28.6.2017 | Swan Housing Association is delighted to announce C.F. Møller’s appointment as architects for Phase 3 of Blackwall Reach Regeneration Project.

Laying the foundation stone for a new hospital in Bergen

27.6.2017 | A modern new department at Haraldsplass Hospital in Bergen, designed by C.F. Møller Architects, is now being raised to its full height. On Thursday, 22 June, the foundation stone was laid by the Norwegian Minister of Health and Care Services, Bent Høie.

C.F. Møller wins competition with an innovative high-rise building

2.6.2017 | C.F. Møller has won another competition to build an innovative high-rise building. This time for Aros Bostad AB and Vasakronan, for whom C.F. Møller is to design a new high-rise building in central Kista in Stockholm.

Royal award for fine results in Sweden

31.5.2017 | On 30 May, the Danish Minister for Environment and Food, Esben Lunde Larsen, awarded the Danish Export Association's Diploma and HRH Prince Henrik's Medal of Honour to C.F. Møller's subsidiary in Sweden. The architectural practice received the award for fine export results in the Swedish market, where C.F. Møller is behind several innovative and sustainable construction projects.

MT Højgaard and C.F. Møller are to construct the New Islands Brygge School

29.5.2017 | Under a turnkey contract, MT Højgaard is to construct the New Islands Brygge School, with C.F. Møller as architects. The winning project will ensure that this construction project is responsible and easy to operate in overall economic terms, that the building can be DGNB-certified, and also that it cuts the time schedule by three months.

Royal visit

26.5.2017 | Partner and Architect, Mårten Leringe, C.F. Møller Architects, is to meet both the Crown Prince Couple of Denmark and the Crown Princess and Prince of Sweden and give a short introduction to C.F. Møller in Stockholm on Monday May 29.

C.F. Møller Architects wins a new international award

18.5.2017 | Bestseller's office complex in Aarhus, Denmark, designed by C.F. Møller Architects, wins the European Architecture Award in the Office Buildings category.

AARHUS’ NEW QUARTER, FREDERIKS PLADS, IS BEGINNING TO TAKE SHAPE

11.5.2017 | Frederiks Plads is a new quarter of Aarhus, designed by C.F. Møller Architects, and the topping-out ceremony on 11 May means that the quarter is now beginning to take shape. The project includes a 24-storey block of flats.

C.F. Møller wins VIA Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.

GREAT CELEBRATION WHEN THE QUEEN OPENED ODEON

9.5.2017 | The week-long celebration of the C.F. Møller-designed concert hall in Odense reached its culmination on Friday, 5 May, when Her Majesty Queen Margrethe inaugurated Odeon and had the opportunity to witness some of the venue's many functions.

C.F. Møller Design designs signage system

9.5.2017 | ‘VIA’ is a new architectural signage system designed in collaboration between Danish architectural signage company Modulex and architecture firm C.F. Møller’s design department C.F. Møller Design.

Nine days of celebration in the "City's Modern Community Centre"

28.4.2017 | On 28 April, Odense commenced the celebration of its new culture centre, Odeon. With over a hundred events over nine days, "Odense celebrates Odeon" will peak with a gala show on 5 May, when Her Majesty Queen Margrethe will visit the C.F. Møller-designed culture and concert building.

Veksø A/S wins tender with design made by C.F. Møller Design

18.4.2017 | Aarhus gets Denmark's first light rail, which is planned to be inaugurated in mid-2017. Veksø A/S wins the tender for delivery of bicycle parking fixtures outside the light rail stations.

Win international competition

4.4.2017 | HENN + C.F. Møller Architects jointly win an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.

Receives international award

29.3.2017 | C.F. Møller Architect’s new ferry terminal, Värtaterminalen in Stockholm is awarded a Green GOOD DESIGN Award in the category Green Architecture.

Campus Hall receives Civic Trust Award

16.3.2017 | The new student housing project at The University of Southern Denmark in Odense, designed by C.F. Møller for the A.P. Møller Foundation, receives one of this year’s Civic Trust Awards.

C.F. Møller Wins New Landmark in Västerås

14.3.2017 | The winning C.F. Møller and C.F. Møller Landscape Project is a 22-storey High-rise Building Including a Panoramic Garden on the 15th Floor.

Copenhagen International School is open

7.3.2017 | Today, a new chapter begins for Copenhagen International School when the new school building in Copenhagen's Nordhavn quarter is officially inaugurated. The new school building, which is built exclusively from sustainable elements, will play a vital role in preparing its students for a global future with focus on sustainability.
Show more