Topping-out at CIS Nordhavn

Topping-out at CIS Nordhavn - C.F. Møller

3.11.2015 | Partners, craftsmen and local stakeholders were all present at the construction site in Copenhagen's Nordhavn quarter when the Property Fund for Copenhagen International School celebrated a key milestone in the construction of this innovative new school.


The construction of the coming new international school in Copenhagen is in full swing. This was celebrated on Monday when the traditional party for all the craftsmen, the topping-out ceremony, was held.

"We've had a good dialogue with C.F. Møller on how to approach this project. We're very proud and satisfied with the solution we've achieved," said John Bo Jacobsen, Chairman of the client, the Property Fund for Copenhagen International School, at the topping-out ceremony.

"Overall, we'll gain a school that we can be very proud of. Now that we can see the building taking shape – and get a sense of the scale of the school – we can also get an idea of how the building will look. There's no doubt that the façade design is incredibly important for the overall impression," John Bo Jacobsen emphasised.

Pieces falling into place
Copenhagen International School (CIS) is one of the largest school projects in Denmark and the large school building is divided into four smaller sub-schools that match the children's age groups. This means, for example, that the classrooms for the youngest pupils are larger than usual, since all functions are gathered in and around the premises, with their own outdoor areas, drama/theatre areas, gymnastics area, etc.

"On reaching this important milestone, we can
first and foremost gain a sense of the great scale of the project. We can also begin to sense the spatial relations and dimensions, the places' character, of what will be a fantastic building at a unique location," said the project's architect and responsible partner, Mads Mandrup Hansen, in his speech at the topping-out ceremony.

"As a craftsman, you can view this as a complicated task to solve. You can also take up the challenge and contribute to a high standard of exquisite craftsmanship in the building structures. This is exactly how we see things here at Copenhagen International School," he said.

Attracting profiles to a whole new quarter of Copenhagen
The new school in Nordhavn will be a defining project in the establishment of the new quarter in Copenhagen. The school is situated on a prominent site and the architectural idea is to give CIS an open appearance that connects the school premises with the public sphere in the urban environment. The promenade outside the school will become an urban portside space providing opportunities for recreation and various activities.

"It's very important to Danish business and industry that we as a country can offer an international school of such high quality. It's vital to our competitiveness that people who come from other countries to work here can send their children to school in an international environment that is matched to their specific requirements," said John Bo Jacobsen.

"Copenhagen has previously been rejected because there was insufficient provision for international business people's children. This has a negative effect in the business community. CIS will therefore be a clear asset
when the knowledge workers of the future are to choose where they wish to live and work."

Close cooperation strengthened the process
For a project on this scale, it is vital that the cooperation runs smoothly between advisers, contractors, craftsmen and, not least, the client. One reason for the strong cooperation on the construction of CIS is that the many parties work at close quarters to each other at a project office located at the construction site.

"This cooperation has been constructive for everyone. Things run more smoothly when we sit side by side, so that the project is created with due account of buildability, aesthetics and the financial aspects," said Bo Jacobsen, Chairman of the Property Fund for Copenhagen International School.

"There is a bigger desire for compromises to be made when you can see and interact with each other on a daily basis. This has been a very fine process that we are very satisfied with," said John Bo Jacobsen.

Copenhagen International School has facilities for children right from preschool age and is distinguished in particular by how the 25,000-m² façade will be covered with 12,000 solar cell panels, which will cover at least half of the school's annual electricity consumption. The Property Fund for Copenhagen International School is the client for the construction project. C.F. Møller is the turnkey adviser, while Niras is the consulting engineer. The brand-new school will be completed in 2016.


Subscribe to newsletter

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.


14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.


29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
Show more