C.F. Møller Wins Competition for a New Landmark in Västerås

C.F. Møller Wins Competition for a New Landmark in Västerås - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

14.3.2017 | The winning C.F. Møller and C.F. Møller Landscape Project is a 22-storey High-rise Building Including a Panoramic Garden on the 15th Floor.


The 22-storey high-rise building marks a new significant silhouette in Västerås skyline and a characteristic landmark for the entire district of Lilludden. The three-dimensional facades and a green panoramic garden on the 15th floor overlooking the city and Lake Mälaren characterize the architecture. C.F. Møller's design also proposes that the structure is carried out as a hybrid of solid wood and concrete.

"The architecture and details of the facades are inspired by the light reflections on Lake Mälaren. The result is a three-dimensional and dynamic facade composition that is exciting to watch both at close range andfrom a distance. The panoramic garden placed high up in the building is a focal point for the city and a fantastic common area for the residents of the house. Our ambition has been to optimize the synergies between the city, building and urban greenery,” explains Ola Jonsson, architect and associate partner at C.F. Møller.


Relief and Light
The building's footprint is of an elliptical shape with open facades facing all directions of the compass. Balconies sweep along the tower facade and are connected by tall thin glass panels that are placed rhythmically along the balconies. The thin horizontal balcony edges and the vertical and sheer glass sheets give the facade a lightness and reflect the characteristic Nordic light. The glass panels have integrated lighting that illuminates and highlights the facade - even at night.

C.F. Møller proposes that the frame is executed as a hybrid between solid wood and concrete. Concrete is the loadbearing construction up to the 15th floor at the panoramic garden, and above this level the remaining 7 floors will be framed in solid timber, making the best use of the two different materials.

The facades are covered with undressed wood, which is weather-protected by the overlying balconies on each floor. The balconies can be closed and serve as winter gardens with the possibility of growing crops and extend the seasons throughout the year. The residential complex has a variety of apartment sizes and thereby creates diversity in the residential profile.


Focus on Social Sustainability
At the foot of the high-rise building, a new destination and meeting space for the entire area is created. The building's ground floor will make room for restaurants and business premises facing a sun-drenched square. The outdoor space of the square will include a generous plant wall and green areas, and together with the panoramic garden at 15th floor this is part of C.F. Møller's strategy to integrate plants, green areas and ecosystems in the urban landscape.

The architectural competition was organized by Riksbyggen in Västerås and the winner was selected in January 2017. C.F. Møller's proposal received these words of praise by the competition's jury:

- A beautiful building with good use of the site - both in terms of location and the creation of the square. The best of the proposals concerning urbanity on the ground floor and the surrounding area. A good provision of apartments as well as a fine distribution of sizes.


The other architects who took part in the competition were Wingårdhs and Tham & Videgård Architects.


More Focus on Tall Buildings
In recent years, C.F. Møller has been responsible for a number of important high-rise buildings in Scandinavia and Europe - including projects such as Alviks Tower in Stockholm, the Campus Hall Student Housing in Odense and the research building Maersk Tower in Copenhagen.

In Stockholm C.F. Møller and Dinell Johansson have won a competition to design a high-rise building for the housing association HSB - a 26-storey apartment building in solid timber, which is scheduled to be finished for HSB's 100th anniversary in 2023. In Oslo, C.F. Møller works with a central high-rise development, which is over 100 meters tall.

In Belgium, a 24-storey residential tower with a special emphasis on social sustainability is under development. The project in Antwerp aims to redefine high-rise buildings as a social, vertical community.


Address: Västerås, Stockholm
Architect: C.F. Møller

Landscape architect: C.F. Møller Landscape
Awarding authority: Riksbyggen
Size: Approx. 15.700 m²
Year: 2017
Prize: 1. Prize in parallel assignment


More info:
Ola Jonsson, responsible architect, Associate Partner
Tel: +46 (0)761688708
Mail: ojn@cfmoller.com


More about the project
More about Campus Hall
More about Maersk Tower
More about HSB 2023
More about Alviks Tower
More about "Krystalklar"
More about Residential Tower Antwerp


Subscribe to newsletter

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.


14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.


29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
Show more