C.F. Møller Architects är i finalen för årets Klimatpris

C.F. Møller Architects är i finalen för årets Klimatpris - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Arcoitects

27.9.2019 | Klimatutvecklingsprojektet ”Staden till vattnet” av C.F. Møller Architects i samarbete med Randers Kommun och Vattenmiljö Randers är i finalen för årets Klimatpris 2019, som delas ut av den danska branschtidningen Licitationen.

 

”Staden till vattnet” är ett omfattande klimatutvecklingsprojekt med målet att öppna Randers centrum mot vattnet och koppla samman den gamla medeltidsstaden med den omgivande naturen, Gudenån och Randers Fjord, samtidigt som projektet löser utmaningarna med skyfall, stormfloder och stigande havsvattennivåer. I ”Staden till vattnet” ingår projekten ”Klimatbandet” och ”Storkeengen”.

 

– Vi är mycket stolta över att vara i finalen med ”Staden till vattnet”. Det är ett innovativt projekt som både löser konkreta klimatutmaningar och skapar värde för invånarna i Randers genom att klimatlösningarna tar sin utgångspunkt i naturen och för staden till vattnet med lösningar som inte bara är murar och diken, berättar Lasse Vilstrup Pal, chef för C.F. Møller Architects landskapsavdelning.


Klimatpriset delas enligt Licitationen ut till ett företag som på ”nya, spännande och innovativa sätt eller med helt ny konsekvens bidrar till att skydda Danmark mot framväxande och framtida klimatförändringar”.

 

Lösning som skapar mervärde

C.F. Møllers förslag till Klimatbandet visar att havsnivåhöjning, stormfloder och ett ökat antal skyfall inte är ett problem, utan en möjlighet att stärka den lokala identiteten, stadens sammanhållning och öka värdet på den framtida stadsutvecklingen.


– Att arbeta med klimatutmaningarna på den här nivån är utmanande och komplext, men vinsterna för stadsrummet och stadsutvecklingen är stora. Därför känns det också bra att Randers Kommun nyligen tilldelades medel från Realdanias fond ”Städerna och de stigande havsvattennivåerna” för att konkretisera och förverkliga Klimatbandet. Det visar att innovativa projekt som Klimatbandet och Storkeengen inte bara är skrivbordsprojekt, utan faktiskt gör verklig skillnad för invånarna i Randers, berättar Lasse Vilstrup Palm.

 

Klimatbandet är ett sex kilometer långt band mellan Randers centrum och Gudenån, och en övergripande och holistisk klimatsäkringsstrategi som prioriterar de platser längs vattnet där investeringar i högvattenskydd ger störst mervärde för staden. Historiska och kulturella knutpunkter längs vattnet uppgraderas till nya attraktiva stads- och vattenområden, som omfamnar stadens puls, industrihistorien och mötet med vatten och natur.


– Vårt förslag till Klimatbandet visar att det i stor skala är möjligt att använda stormflodsskydd som ett genomgående strategiskt verktyg för stadsutveckling och samtidigt skapa mycket konkreta och nya upplevelser av stadsrummet med klimatet och naturen som utgångspunkt, säger Lasse Vilstrup Palm.

 

Förenar landskap och stad
I Storkeengen hanterar klimatanpassningen inte bara de ökade vattenmassorna utan tillför också mervärde till området. Det sker genom att man kombinerar synliga tekniska lösningar för spillvatten med platser för rekreativa aktiviteter och närhet till naturen, vilket ökar områdets tillgänglighet och bidrar till nya naturupplevelser helt nära Randers stad.


Med hjälp av nya skyfallsvägar i Vorup samlas vatten upp från tak, parkeringsplatser och vägar och leds vidare till Storkeengen. Här samlas vattnet upp i reningsbassänger utformade som naturliga våtängsmarker, innan det slutligen leds ut i Gudenån. Ett nytt dike mellan Storkeengen och Gudenån ska både säkerställa effektiv rening av regnvattnet och skydda de mer låglänta delarna av Vorup mot stormfloder. Samtidigt skapar diket nya stigar mellan Randers stadskärna och naturområdena i väster.


Storkeengen är ett klimatanpassningsprojekt på naturens villkor – även när det gäller projektets spillvattenstekniska lösningar, som har utformats för att stärka våtängens natur.


– Det är viktigt att betona att en stor del av framgången med vattnet beror på visioner från Randers Kommun och Vattenmiljö Randers och det samarbete som vi har haft med dem, från de första analyserna till de konkreta lösningarna. Nu håller vi tummarna för att vi tillsammans vinner Klimatpriset 2019, berättar Lasse Vilstrup Palm.


Vinnaren av Klimatpriset 2019 tillkännages av branschtidningen Licitationen, som står bakom priset under galashowen Building Awards 2019 i Köpenhamn den 7 november.
Klimatbandet har skapats som ett samarbete mellan C.F. Møller Architects, Orbicon, Sadolin & Albæk (Colliers) och De Urbanisten. Storkeengen har skapats som ett samarbete mellan C.F. Møller Architects och Orbicon.

 

 

Byen til vandet
Storkeengen
Klimabandet
Building Awards 2019

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Vinner ambitiöst stadsutvecklingsprojekt

3.10.2019 | En grön, hälsosam och mångsidig stad, där klimatlösningar öppnar stadens liv mot naturens lugn – Det är visionen i det vinnande förslaget till den utvecklingsplan som ska klimatanpassa Randers i framtiden, föra staden till vattnet och utveckla de attraktiva områdena mellan den medeltida stadskärnan, Gudenån och Randers Fjord till en unik och naturburen flodstad. Team C.F. Møller står bakom förslaget och har utsetts till vinnare av tävlingen Randers Kommun och Realdania.

I finalen för årets Klimatpris

27.9.2019 | Klimatutvecklingsprojektet ”Staden till vattnet” av C.F. Møller Architects i samarbete med Randers Kommun och Vattenmiljö Randers är i finalen för årets Klimatpris 2019, som delas ut av den danska branschtidningen Licitationen.

Belönad för Design och Medicinsk Arktiektur

25.9.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas MasterPrize 2019 för bästa medicinarkitektur i kategorin arkitektonisk design för Biomedicum i Stockholm.

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.
Visa mer