Extension of the National Maritime Museum, London

Extension of the National Maritime Museum, London - C.F. Møller. Photo: The National Maritime Museum
Photographer: The National Maritime Museum

13.7.2011

C. F. Møller Architects has designed the extension of The National Maritime Museum in London, Britain's seventh largest tourist attraction and part of the Maritime Greenwich World Heritage Site.
The new wing, called The Sammy Ofer Wing - named after the international shipping magnate and philanthropist Sammy Ofer, who has funded most of £36.5m extension - was inaugurated on the 12th of July with the participation of among others the British Prince Philip. On Thursday the 14th of July the extension opens to the public.

 

The National Maritime Museum houses the world's largest maritime collection and is Britain's seventh major tourist attraction with approx. two million visitors every year from around the world. The museum is housed in historic buildings, built in 1807, forming part of the Maritime Greenwich World Heritage Site. The park incorporates a number of baroque buildings that are considered among the finest in Europe and is an essential part of Britain's maritime history, particularly The Royal Observatory from 1676 and The Old Royal Naval College from 1712.

Striking - and though minimal interventions
The main idea of the extension - which C. F. Møller Architects won in an international architectural competition in 2006 - has been to ensure minimal interventions in this sensitive historic site and yet give the museum a new, distinctive main entrance and the necessary additional exhibition space, as well as a new café, restaurant, library and archives that meet the particular demands for storage of historical documents.

The design solution by C. F. Møller Architects has created a new main entrance emerging from the terrain. Most of the new building, however, is located underground - in total 5500 m2 out of 7300 m2. The roof of the new wing is a green, public landscaped terrace overlooking the Park, accessed at all levels by gentle ramps, even more so causing the building to blend with the park landscape. The extension has a contemporary aesthetic, but is inspired by the Baroque buildings' rhythmic sequence of windows, and the profile of the new extension has been kept low to allow the Grade I listed Victorian facade of the existing south west wing of the museum to be appreciated as a backdrop to the striking new building.

The goal of the expansion has been to open up the museum and allow the display of more collections than ever before. The museum's collections range from e.g. a toy pig that survived the sinking of RMS Titanic to Lord Nelson's last letter to his daughter. The maritime archive contains some 100,000 books and nearly two miles (3.2 km) of shelved manuscripts.

Notable cultural buildings in London
Head of C. F. Møller Architects Branch in London, Teva Hesse, states about the project:
"It was a great honour for C. F. Møller Architects to design the new Sammy Ofer Wing within the sensitive and exceptional setting of Maritime Greenwich. In a limited space the project provides a great range of public amenities, museum facilities and visitor experiences. Most importantly, the architecture and landscape merge into a composition that seamlessly integrates the National Maritime Museum with Greenwich Park."

C. F. Møller Architects has had the role as design architect, the British firm Purcell Miller Tritton was executive architect. The English firm Churchman Landscape did the landscape design.

C. F. Møller Architects also recently delivered another new, significant cultural building in the heart of London: the Darwin Centre Phase Two, the eight-storey concrete cocoon extension of The Natural History Museum, which is both one of the UK's top five visitor attractions and a world-leading science research centre. The cocoon has already been honored with several awards, including the Civic Trust Award.

For more information, please contact:
Architect and partner Julian Weyer, C. F. Møller Architects
mail: jw@cfmoller.com, cell phone +0045 30 66 93 96.

Photographer: The National Maritime Museum
Photographer: The National Maritime Museum
Photographer: The National Maritime Museum
Photographer: The National Maritime Museum
Photographer: The National Maritime Museum

Press

Receive our newsletter

To receive news and updates from C.F. Møller Architects by e-mail join our mailinglist.

Sign up here.

Contact

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Some press releases are only available in Danish.

C.F. Møller Architects and MT Højgaard are planning to cover Aarhus' railway site with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects and Arkthing win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Inauguration of Denmark’s new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison provides extremely high levels of security, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller wins VIA University College in Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects wins competition for a new landmark in Västerås

The winning C.F. Møller project is a high-rise building including a panoramic garden on the 15th floor.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

HENN + C.F. Møller Architects win international competition in Germany

4.4.2017 | HENN + C.F. Møller Architects (Berlin / Aarhus) jointly win an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE