Bæredygtigt væksthus

Indgang til det nye væksthus - Bæredygtigt væksthus - C.F. Møller. Photo: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Indgang til det nye væksthus
Fotograf: Arkitektfirmaet C. F. Møller

15.1.2009

Arkitektfirmaet C. F. Møller vinder i samarbejde med Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma konkurrencen om et nyt væksthus i Århus Botaniske Have. Det blev offentliggjort ved et pressemøde 15. januar. Bæredygtigt design, nye materialer og avanceret computerteknologi har skabt væksthusets organiske form.
 

Det eksisterende snegleformede væksthus i Botanisk Have i Århus udgør et nationalt ikon inden for væksthusarkitektur. Det er opført i 1969 af Arkitektfirmaet C. F. Møller og er tilpasset omgivelserne. Det har derfor været vigtigt tage hensyn til de eksisterende arkitektoniske værdier i udformningen af det nye væksthus.

"Væksthuset er i dag en fuldendt bygning, som ikke står og råber på en tilbygning. Konkurrencen lagde op til et selvstændigt og markant nyt palmehus, men det har været centralt for os at sikre, at den nye bygning fungerer i samspil med den gamle, så en plus en bliver mere end to", siger arkitekt og partner i Arkitektfirmaet C. F. Møller Tom Danielsen.

Den organiske form og den store volumen, hvor publikum på gangbroer kan gå på opdagelse i trækronerne, iscenesætter botanikken og rejsen gennem klimazonerne på en måde, der gør det nye væksthus i Århus til en fremtidig attraktion i europæisk klasse inden for væksthusarkitektur.

Energidesign
Det nye væksthus' form er baseret på energirigtige løsninger og viden om materialer, indeklima og teknologi.

"Det nye palmehus er formgivet, så det bruger færrest mulige ressourcer, og dette tilsammen med fremtidens materialer giver mulighed for, at arkitekturen kan udtrykke sig i et nyt formsprog. Væksthusets komplekse og spektakulære form udspringer af energidesign", fortæller arkitekt og partner i Arkitektfirmaet C. F. Møller Tom Danielsen.

Arkitekter og ingeniører har ved hjælp af beregningsprogrammer optimeret sig frem til bygningens konstruktion, så form og energiforbrug spiller bedst muligt sammen, og sollyset fanges optimalt. Den kuplede form og husets drejning i forhold til verdenshjørnerne er blevet til, fordi netop denne struktur giver den mindste overflade parret med det største volumen, mest muligt solindfald om vinteren og mindst muligt solindfald om sommeren.

Bæredygtige teknologier
Kuplen i det nye palmehus er lavet af luftpuder i EFTE - et unikt transparent foliemateriale, som absorberer solens varme og reducerer varmetab. EFTE er ligeså lysgennemtrængeligt som almindelige ruder, men isolerer som en termorude og er desuden meget billigt, meget let og kan fremstilles af genbrugsmaterialer.
Verdens største bygning opført i EFTE er Beijings Olympiske svømmehal The Watercube.

Andre eksempler på bæredygtige teknologier i det nye væksthus er varmepumpeanlæg for genindvinding af varme, regnvandstanke, solvarmepaneler og intelligent lysstyring.

Botanisk formidlingscenter
Det samlede projekt omfatter en gennemgribende restaurering af det gamle Væksthus hvor palmehuset omdannes til et nyt botanisk formidlingscenter rettet mod den brede offentlighed, samtidig med at anlægget udvides med det nye tropiske væksthus. Projektet forventes færdigt i 2012.

Projektøkonomien er på 65 mio. kr., hvoraf Universitets- og Bygningsstyrelsen bidrager med 29 mio. kr., Århus Kommune med 12 mio. kr. og Realdania med 24. mio. kr.

Fotograf: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Fotograf: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Fotograf: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Fotograf: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Fotograf: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Fotograf: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Fotograf: Arkitektfirmaet C. F. Møller

Presse

Få nyheder fra C.F. Møller

Abonnér på nyhedsbrevet og bliv løbende opdateret om C.F. Møller.

Få vores nyhedsbrev - klik her.

Pressekontakt

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Offentliggør plan for nyt byrum i Oslo

11.5.2018 | KLP Eiendom offentliggør - i samarbejde med C.F. Møller Architects, Kristin Jarmund Arkitekter og Rodeo Arkitekter - plan for et nyt byrum med torv, hotel og et højhus ved Oslo Centralstation, som skaber attraktive opholdsarealer og effektive urbane forbindelser.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller Architects og MT Højgaard vil dække Aarhus’ banegrav til med bilfri by

6.4.2018 | I samarbejde med Aarhus Kommune er DSB, MT Højgaard og C.F. Møller Architects i gang med at udarbejde virkeliggørelsen af visionen Banekvarteret. En ny, bilfri bydel i Aarhus, som udvikler området og forbinder de omkringliggende kvarterer med en overdækning af banegraven fra Bruuns Bro til Frederiks Bro.

 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller Architects vinder pris for bedste sundhedsbyggeri

16.3.2018 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM 2018 Award for Mærsk Tårnet i kategorien ’Best Healthcare Development’.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller Architects og Arkthing vinder konkurrence i Island

26.2.2018 | C.F. Møller Architects og Arkthing vinder i samarbejde konkurrencen om nyt hus til den islandske bank Landsbankinn
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Nu indvies Danmarks nye statsfængsel

26.9.2017 | Danmarks nye statsfængsel, Storstrøm Fængsel, bliver indviet onsdag den 27. september. Fængslet er tegnet af C.F. Møller Architects med stærkt fokus på at skabe et både ekstremt sikkert og humant fængsel, der styrker resocialisering igennem arkitekturen og samtidig er en moderne og behagelig arbejdsplads for de ansatte.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller vinder VIA University College i Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller og C.F. Møller Landscapes forslag til det nye VIA på 30.000 m² samt Innovationshuset på 5.000 m² er udpeget som vinder af en storstilet arkitektkonkurrence.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås

C.F. Møllers vinderprojekt er et højhus, som blandt andet får en grøn panoramahave på 15. etage.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER