Digital Design Platform - BIM

C.F. Møller har været med til at definere, hvordan branchen anvender BIM som værktøj; Allerede i 2004 anvendte vi BIM i tilblivelsen af det nye Akershus Universitetshospital i Oslo, og vi har været aktive i det danske udviklingsprojekt "Det Digitale Byggeri". I dag er alle vores projekter BIM-projekter, og alle vores projektledere arbejder ud fra metoden.

 

BIM står for Bygnings Informations Modellering. BIM er en digital model for fysiske og funktionelle egenskaber ved en bygning. Men det er også en arbejdsmetode og en måde at styre informationerne på i byggeprocessen.

C.F. Møllers værktøjer
Vi arbejder med følgende software:

    • Hovedsageligt software udviklet af Autodesk

 

    • Projektering: Revit

 

    • Kollisionskontrol: Navisworks

 

    • Mængdeudtræk: Revit, Quantity Takeoff og Sigma fra Codegroup

 

    • Planlægning: dRofus fra Nosyko

 
I vores BIM-projektering befinder 3D-modellerne sig ikke i filer, men i databaser, som kan læse data på kryds og tværs af hinanden og dermed berige hinanden. Det giver en hidtil uset mulighed for at behandle og sammenligne data mellem de forskellige slags software.

Revitmodellen er indtil videre den centrale dataformidler mellem de forskellige databaser. Vi er nu i gang med et udviklingsarbejde for at opbygge vores egen database, som kan høste og strukturere informationer fra de ovenstående værktøjer i et net af vidensdeling.

C.F. Møllers BIM-organisation
C.F. Møllers interne BIM-organisation tager hånd om de problematikker, de projekterende arkitekter og konstruktører støder på i dette informationstunge projekteringsmiljø.

Alle projekterende medarbejdere er uddannet i Revit, og i hver afdeling har vi en BIM Manager til support. Vi kører faste kursusforløb samt et stort antal interne workshops for konstant at øge medarbejdernes kompetencer.

Hvad er BIM?

BIM står for Bygnings Informations Modellering. BIM er en digital model for fysiske og funktionelle egenskaber ved en bygning. Men det er også en arbejdsmetode og en måde at styre informationerne på gennem en bygnings livscyklus. BIM er ikke begrænset til bestemte værktøjer eller programmer.

Integreret samarbejde mellem byggeriets parter
BIM kan anvendes af alle, som ejer eller arbejder med at designe, opføre eller forvalte et anlæg eller en bygning - arkitekter, entreprenører, bygherrer, forvaltere og serviceleverandører - i et metodisk samspil på tværs af brancher.

BIM er ikke det samme som 3D CAD modellering (Computer Aided Design); Det grundlæggende formål med CAD er at illustrere og hjælpe folk med at visualisere, hvordan en bygning kommer til at se ud. Det kan BIM også, men derudover indeholder BIM detaljerede oplysninger om, hvordan en bygning skal fungere.

Simulering af bygningsegenskaber
BIM omfatter fx oplysninger om komponentdetaljer og specifikationer, materialer, informationer om strukturelle belastninger, luftstrømme, vandstrømme, rumlige relationer, omkostninger og oplysninger om objekternes opbygning, brand-, lyd- og andre egenskaber, enhedspriser, levetid, leveringstider, driftsomkostninger og miljøpåvirkninger og meget andet.

Ved hjælp af BIM kan arkitekter og konstruktører fx simulere, hvordan vinden vil bevæge sig rundt om og gennem en bygning, og hvordan ventilation og vindhastighed ændrer sig, hvis bygningens form eller overflademateriale ændres.

Mere effektivt
Igennem hele byggeriets livscyklus - fra ide til finansiering, byggeri, løbende drift og nedrivning - er digitale bygningsmodeller omdrejningspunkt for alle byggeprojektets aktiviteter og samarbejdet mellem de forskellige parter. BIM betyder tættere samarbejde mellem parterne og forgrener sig ud til hver aktør, der deltager i et projekt.

Når alle aktører arbejder i BIM, betyder det, at arbejdet lige fra idé til finansiering, byggeri og løbende drift bliver sikrere, mere effektivt og enklere.

Cases

Boligrenovering

C.F. Møllers omdannelse af Himmerland Boligforening afdeling 19 & 22 er Årets Byggeri 2015. Den betragtning er boligselskabets direktør glad for. Boværdien og trygheden er øget betragteligt – vi har fået mere ud af det end forventet, forklarer han.

Digital Design Platform - BIM

C.F. Møller har været med til at definere, hvordan branchen anvender BIM som værktøj; Allerede i 2004 anvendte vi BIM i tilblivelsen af det nye Akershus Universitetshospital i Oslo, og vi har været aktive i det danske udviklingsprojekt "Det Digitale Byggeri". I dag er alle vores projekter BIM-projekter, og alle vores projektledere arbejder ud fra metoden.

12 grønne løsninger

Vores nye generation af projekter omfatter grønne bygninger certificeret efter internationale standarder såsom passivhus, LEED, BREEAM og DGNB.

Bæredygtigt Universitetshospital

Kan man tænke bæredygtighed ind i et projekt, der skal skabe et komplekst universitetshospital på størrelse med en dansk provinsby, og hvor der planlægges med 100.000 indlagte patienter og 900.000 patienter til ambulante behandlinger hvert år?

Operapavillonen

Operagæster i København skal ikke længere stå udenfor i regn og blæst, når de skal med havnebussen til og fra forestillinger. C.F. Møllers arkitekter og designere står bag en ny pavillon, der ligger i vandet lige ude foran Operahuset.