Copenhagen Arena. C.F. Møller

Copenhagen Arena

Copenhagen Arena är en multiarena i internationell klass, med plats för 15 000 åskådare vid stora idrottsevenemang och konserter. Med sin placering mellan bostäder och affärskomplex i Ørestad Syd spelar arenan en väsentlig roll i den lokala miljön, samtidigt som den fungerar som en nationell kultursymbol. I förslaget till Copenhagen Arena ger fasadens vågformade ytterhölje ett markant ikoniskt intryck, samtidigt som byggnadens runda form och mänskliga skala ändå inte dominerar eller blir alltför överväldigande i den omgivande miljön.
 Copenhagen Arena. C.F. Møller
Fakta

Uppdragsgivare

Arena CPHX P/S

Adress

Köpenhamn, Denmark

Omfattning

35 000 m², 15000 åskådare

År

2012

Ingenjör

Niras, ARUP

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samband med Grimshaw Architects

Landskap

Marianne Levinsen Landskab

Pris
Pris
  • Vinnarförslag etapp 1 i internationell tävling, finalist etapp 2. 2012

Avsikten med Copenhagen Arena är att skapa liv även utanför stunderna med föreställningar och evenemang. Genom att satsa på ett omväxlande landskap runt arenan, med skateboardramp, picknick-område under träd samt vindlande kanaler, välkomnar man allmänheten att utnyttja området runt arenan i vardagen. En platåliknande ramp omgärdar arenan, och härifrån kan man utforska byggnaden på närmare håll och njuta av utsikten hela vägen runt anläggningen. I entréplanet, med direkt förbindelse till utomhusmiljön, finns den offentliga foajén med caféer och butiker.

Dold bakom den böljande fasaden ligger själva arenan, som rymmer den intensiva idrotts- eller kulturupplevelsen. Med sin skålformighet omsluter den åskådaren och ramar in den intima konserten eller den medryckande matchen.

Enkla logistiska lösningar som underjordisk parkering och ett stort av- och pålastningsområde på baksidan gör det enkelt att komma till och från anläggningen, och man slipper därmed de trafikproppar som så ofta uppstår i förbindelse med arenor. Anläggningens drift som helhet bygger på miljövänliga lösningar, och den kan bli CO2-neutral.

Läs mera

Fler projekt | Sport/Event

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.