Globen (Avicii Arena). C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

Globen (Avicii Arena)

Globen är en inomhus multiarena för upp till 16 200 åskådare. Arenan är kulturhistoriskt klassificerad och världens största sfäriska byggnad. För att erbjuda bättre evenemangsupplevelser och näringslivsmöjligheter kommer Globenområdet att moderniseras.
 Globen (Avicii Arena). C.F. Møller
Fakta

Uppdragsgivare

Stockholms Arena AB

Adress

Stockholm, Sverige

Omfattning

165 000 m²

År

1985-1991, 2009-

Entreprenör

HovetByggarna - Siab, ByggPaul och ABV

Ingenjör

J&W (numera WSP)

Arkitekt

C.F. Møller Architects (f.d. Berg Arkitektkontor, sedan 2007 en del av C.F. Møller Architects)

Landskap

Sture Koinberg Landskapsarkitekter

Andra samarbetspartners

Tunemalm Akustik

Pris
Pris
  • IAKS Award, Bronze. 1993
  • European Award for Steel Structures. 1989
  • Nordiskt Plåtpris. 1989
  • Silverbalken. 1989
  • Svenska stålbyggnadspriset. 1989

Enligt förslag, som ska presenteras för stadens kommunfullmäktige för beslut under våren 2022, ska Globens arenarum utvecklas för att erbjuda en kvalitativ upplevelse oavsett typ av evenemang och publikmängd. Den unika sfärkänslan kommer att finnas kvar för evenemang som passar den miljön, och för intimare evenemang kommer arenarummet att kunna skalas ner. Läktaren högst upp under taket rivs och ersätts av moderna loger och eventytor, vilket skapar en större närhet till arenagolvet, samt en bättre visuell upplevelse och närhet till uppträdandet. Ombyggnationen ska vara klar våren 2025 och det första stora evenemanget som välkomnas till arenan är ishockey-VM för herrar.

Konceptet för moderniseringen av arenarummet är framtaget av HOK som tillsammans med Legends och Schlaich Bergermann Partner upphandlats av SGAF. I projektet bistår C.F. Møller Architects med sin kompetens och kunskap kring den unika byggnaden som beställarstöd till SGAF, och i projekteringen som lokal arkitekt för HOK.

En av världens bästa arenor

Globen, officiellt Avicii Arena (tidigare Ericsson Globe och Stockholm Globe Arena), invigdes 1989 och ingår i ett komplex med hotell, kontorshus, parkeringsdäck, park och köpcentrum. C.F. Møller Architects (f.d. Berg Arkitektkontor, sedan 2007 en del av C.F. Møller) hade utöver Globen stora uppdrag i dessa omkringliggande nybyggnationer. Arkitektarbetet har omhandlat idékonceptet, initiering av tävlingsgrupp, tävlingsförslag, stadsplan, bygg-, inrednings- och skyltprojektering. Arenan betraktas som en av världens bästa arenor och bidrar med en av de mest kända siluetterna i Stockholm. Med en diameter på 110 meter och 85 meter i takhöjd är arenan världens största globformade byggnad.

2009 ritade C.F. Møller en ny attraktion på Globen: två glasgondoler, som tar upp besökare till toppen av byggnaden som erbjuder 360 graders utsikt över Stockholm och inloppet från skärgården.

Läs mera
Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.