Bergen ByArena och utvecklingsplan för Nygårdstangen. C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES

Bergen ByArena och utvecklingsplan för Nygårdstangen

Toppmodern multiarena i centrala Bergen med kapacitet för 12.000 gäster. Arenan och konferenshotellet är en integrerad del av utvecklingsplanen för Nygårdstangen.
 Bergen ByArena och utvecklingsplan för Nygårdstangen. C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES
Fakta

Uppdragsgivare

Nygårdstangen Utvikling AS

Adress

Bergen, Norge

Omfattning

106 000 m² fordelt på 25.000 m² arena, 16.000 m² hotel og 65.000 m² boliger

År

2023-

Byggherrerådgivning

Opus Bergen AS

Ingenjör

DIFK

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbete med HLM Arkitektur

Landskap

C.F. Møller Architects

Andra samarbetspartners

Neill Woodger acoustics and theatre design

Pris
Pris
  • Konkurrence 1 præmie. 2023

Utvecklingsplanen omvandlar Nygårdstangen från ett grått och tomt logistik- och parkeringsområde till ett nytt levande stadsområde med stora offentliga torg, gröna rekreationsområden, 800 bostäder, en ny offentlig bussterminal och parkering nära staden.

Arenan, hotellet och utvecklingsplanen för Nygårdstangen är utformade med fokus på att skapa en levande stadsdel som stimulerar stadens puls, vistelse och rörelse på gatunivå. Den grå omgivningen ersätts av en ny stadsstruktur med vackra torg, gröna stadsrum och avenyer som naturligt ansluter till Bergen och skapar nya kopplingar och synergier. Två stora bostadskvarter med gröna innergårdar och fyra torn kommer att skapas, vilket ger plats för totalt 800 bostäder. I utvecklingen etableras en central hub där en optimerad parkeringsanläggning ansluter till spårvagnen, samt en helt ny offentlig bussterminal, cykelvägar och gröna förbindelser för stadens invånare och besökare.

Kulturell ledstjärna och generator för liv

ByArenaen kommer att bli en kulturell ledstjärna för Bergen och en generator för liv i den nya stadsdelen. Arenan är utformad som en flexibel multiarena och kommer att leverera sportevenemang i världsklass, konserter, e-games, konferenser, utställningar och mycket mer.

Designen är enkel och elegant och består av tre huvudelement. Längst ner finns en öppen och inbjudande stadsbas, där en täckt arkad ramar in den stora foajén och smälter samman med tre nya offentliga torg. Ovanför basen finns ett konferens- och VIP-område som förbinder arenan och hotellet via en gångbro med en integrerad restaurang och ger tillgång till upphöjda takträdgårdar med fantastisk utsikt över bergen som omger Bergen. Högst upp fulländas designen med "The Crown" - en ikonisk arenafigur vars mjuka organiska form understryker byggnadens inre funktioner.

Byggnadens interiördesign erbjuder en skandinavisk och mysig atmosfär, enkel vägvisning och tillgång till lounger, restauranger, barer och byggnadens pulserande hjärta, den stora arenahallen. Hallen är flexibelt utformad för att rymma olika evenemang som sport, stora och små konserter, konferenser, utställningar och TV-program. Dessutom rymmer arenan en artistlounge, omklädningsrum för idrottare, artister och personal samt ett stort last- och logistikområde som säkerställer effektiv drift och genomförande av evenemang.

Runt arenan finns två stora torg, ett hotell- och grannskapstorg i norr och ett aktivitets- och partytorg i söder, som ansluter till den befintliga simhallen ADO.

ByArenaen kommer att bli stadens nya juvel och tillsammans med utvecklingen av Nygårdstangen stöder projektet Bergens framtida utveckling och fortsatta styrka som en attraktiv destination för både lokalbefolkningen och besökare från hela världen.

Läs mera

Fler projekt | Kultur/Sport/Event/Planering

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.