Sæby Strand - social housing. C.F. Møller. Photo: Thomas Mølvig

Sæby Strand - social housing

The seaside social housing development makes the most of a scenic site overlooking the Kattegat.
 Sæby Strand - social housing. C.F. Møller
Facts

Client

Frederikshavn Boligforening

Address

Sæby, Denmark

Size

8000 m² (84 living units)

Year

2010-2013

Competition

1st prize in competition. 2011

Construction

Arne Andersen, Vrå

Engineering

Brix & Kamp

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

Rosseels Tegnestue

Awards
Awards
  • NBO Housing Award. 2014
  • 1st prize in competition. 2011

The homes are distributed in four building volumes, and staggered to provide views and light to every single unit. All terraces and balconies are oriented towards the sea, and due to the angles of the volumes they all enjoy good privacy. The exposure of the homes optimizes passive solar heating, due to relatively closed northeast elevations along which bedrooms and bathrooms are located, and more open south-eastern elevations with full-height glazing revealing open kitchens and living rooms. The apartments, arranged as two, three and four bed units, are also designed to be flexible with possible reconfigurations of use. The development is low-energy class 2015 according to Danish building codes, with an energy consumption of less than 27 kWh/m2/year.

The outdoor areas have remained as a dune landscape, with lyme grass, fir and wild roses, and the buildings facades are simple and robust to harmonize with the surroundings.

Read more

More projects - Social Housing/Residential

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.