Fængslet bliver et bymæssigt miljø, som er i tæt samspil med det omgivende landskab på begge sider af den seks meter høje fængselsmur. For det kompakte, bymæssige greb betyder, at der på indersiden af muren også bliver plads til at anlægge større natur- og dyrkningsområder, til evt. dyrehold og til sportsfaciliteter som en integreret del af landskabet.
Om konceptet for det nye statsfængsel siger Mads Mandrup, der er arkitekt og ansvarlig partner på projektet i Arkitektfirmaet C. F. Møller:
Oplevelser til de indsatte
"Fængslet udgør hele den indsattes verden, og arkitekturen inden for murene er en ekstrem vigtig del af den indsattes oplevelsesunivers. Derfor arbejder det nye fængsel på Falster meget bevidst med et varieret og stimulerende univers af forskellige rumligheder og spændende landskabelige træk - det skulle gerne bidrage til genopbygningen af individet og til at skabe fornyet tillid til fællesskabet og gensidig respekt for det overordnede samfund som helhed."
Centralt ligger en administrationsbygning, en beskæftigelsesbygning og et kulturhus med bibliotek, religiøse rum, sportstilbud og en butik. Spredt ud herfra i stjerneform er selve fængselsafdelingerne - fire almindelige og én særligt sikret afdeling.
Hver enkelt bygning har sin egen identitet. Overordnet set fremstår komplekset i tegl i en varm, grålig tone. Med til at give variation er fx beskæftigelsesbygningen, som er krystalformet og beklædt med perforerede metalplader i grønne toner, eller kulturhuset, der er rundt og beklædt med glas og omsluttet af grønne lameller.
Dynamisk, stjerneformet fængselsmur
Den seks meter høje, stjerneformede fængselsmur skaber med knæk og skift et dynamisk forløb, der virker mindre afgrænsende, fordi der er fornemmelse af dialog med verden udenfor.
Direktøren for Kriminalforsorgen, William Rentzmann, er glad for udfaldet af konkurrencen:
"Det nye fængsel er et godt bud på fremtidens fængsel. Det har en høj arkitektonisk kvalitet, og det vil gøre det lettere for os at tage hånd om de udfordringer, vi står overfor."
Også lokalsamfundet glæder sig over det nye byggeri:
"Det glæder mig, at det er lykkedes at få et statsligt byggeri med flere hundrede arbejdspladser til Lolland-Falster. Det er positivt for bosætningen og omsætningen i vores område," udtaler borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder.
Arkitektfirmaet C. F. Møller har vundet konkurrencen i samarbejde med ingeniørfirmaet Rambøll Danmark og i tæt dialog med Marianne Levinsen Landskab. Desuden har designerne aggebo &henriksen og arbejdsmiljørådgivere fra CRECEA været underrådgivere.
Otte teams deltog i konkurrencen
I alt otte teams deltog i konkurrencen. De andre deltagende arkitektfirmaer var Arkitema, schmidt hammer lassen, Lundgaard & Tranberg, Erik Møller Arkitekter, PLH Arkitekter, et team med Kjær & Richter og aart samt et team med Henning Larsen Architects og Friis & Moltke,
Konkurrenceforslagene er blevet bedømt af en komité, der foruden en række fagdommere bestod af repræsentanter fra Guldborgsund Kommune, Institut for Menneskerettigheder, Slots- og Ejendomsstyrelsen samt Kriminalforsorgen.
Det nye statsfængsel på Falster er en del af en langsigtet plan, der skal udskifte Kriminalforsorgens aldrende og utidssvarende bygningsmasse. Det er hensigten at lukke Statsfængslet i Vridsløselille fra 1859, når det nye fængsel er taget i brug omkring årsskiftet 2015/2016.
Vinderforslaget kan ses på det lokale Nørre Alslev Bibliotek i december. I det nye år bliver alle konkurrenceforslagene udstillet hos Akademisk Arkitektforening, København.
For yderligere information kontakt:
Arkitekt og partner Mads Mandrup, Arkitektfirmaet C. F. Møller, mobil 29 65 11 23
Kontorchef Erik Bang, Direktoratet for Kriminalforsorgen, tlf. 72 55 40 01
Link til dommerbetænkning