
Anledningen er, at Københavns Kommune for nylig har indgået aftale med Citelum, der er en af verdens førende entreprenører på gadebelysning, om udskiftning af mere end 20.000 gamle lysarmaturer med energivenlige LED-lyskilder. Dermed halveres energiforbruget til gadebelysning.
Københavns kommune er i forvejen state-of-the-art hvad angår bæredygtige løsninger. Nu har kommunen som målsætning at give byens borgere den mest sofistikerede gadebelysning i verden baseret på trådløs, intelligent styring, og målt på energibesparelse, æstetik, design og belysningskvalitet.
Nordisk lysdesign
Alle disse parametre understøtter designet af Lunia, som er udviklet med afsæt i nordisk lysdesign-tradition, hvor armaturerne sidder lavt og tillader frit udsyn til nattehimlen. Det tidløst enkle, geometriske formsprog tåler repetition i bybilledet, og indgår naturligt i mange forskellige bymæssige sammenhænge.
De mange armaturer skal primært opsættes på københavnske boligveje og mindre trafikveje, i og uden for brokvartererne. Lunia kan via en sender styres trådløst, sådan at belysningsstyrken i løbet af døgnet kan tilpasses behovet i et givent område. Derved minimeres energiforbrug og lysforurening samtidig med, at trygheden forbedres.
Ud over design og bæredygtighed er Lunia også kendetegnet ved et stærkt fokus på drifts- og servicevenlighed, herunder arbejdsmiljø og sikkerhed for driftspersonale. Blandt andet foretages al service oppefra, med begge hænder fri, og alle løsdele sikret. Lunia har høj lyskvalitet og farvestabilitet, er konstrueret af kvalitetskomponenter og har en levetid på omkring 100.000 timer.
Fremtidsscenarier
Som en særlig kvalitet er Lunia forberedt til forskellige fremtidsscenarier. Armaturet kan fungere som responsiv informationsgiver i trafikken via en farvet, lysende bundring på undersiden, som kan forvandle lysarmaturet til et aktivt signalarmatur. Det kunne være markering af trafikintensitet, mærkedage, markering af bustoppesteder etc.
Lunia er resultatet af et internationalt samarbejde: C.F. Møller Design (DK) har udviklet armaturet med den danske afdeling af SWARCO (A), som står for produktion og leverer den nøglefærdige løsning til Citelum (F).
SWARCO Danmark A/S er en del af den østrigske SWARCO-koncern, som ejes 100 % af Manfred Swarovski. SWARCO har specialiseret sig i udvikling af avancerede løsninger inden for trafik og infrastruktur og er den ledende aktør på markedet for intelligente transportløsninger (ITS). SWARCO Danmark A/S indgår i SWARCO Nordic, som består af mere end 210 højtkvalificerede medarbejdere og har en omsætning på mere end 500 mio. dkk. Selskabet er førende på det danske marked – se mere på www.swarco.dk.
C.F. Møller Design er en del af C.F. Møller, en af Skandinaviens største og førende arkitektvirksomheder. C.F. Møller Design samarbejder med danske og internationale virksomheder om design og udvikling af innovative produkter til huse og byer, der skaber værdi, mening og helhed. C.F. Møller Design står bag en lang række interiører, inventar, møbler, belysning og andre produkter – se mere på www.cfmoller.com.
For mere information kontakt:
C.F. Møller Design: Afdelingsleder Jon Brøcker, job@cfmoller.com / +45 2938 7303
Swarco Danmark A/S: Søren Kolding / Lars Kjaer, lars.kjaer@swarco.dk / +45 5137 5018