Villa Aa. C.F. Møller. Photo: Ivar Kvaal

Villa Aa

En «usynlig» villa som er bygd som tilbygg til en historisk gård, og som er integrert i den vernede naturen på en respektfull måte.
 Villa Aa. C.F. Møller. Photo: Ivar Kvaal
Fakta

Byggherre

Fortroligt

Adresse

Norge

Omfang

375 m²

År

2019

Ingeniør

K. Apeland

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

Dronninga Landskap

Andre samarbeidspartnere

Lysdesign:
Zenisk AS

Den historiske gårdsbygningen ligger i et verneområde i nærheten av Oslofjorden, der det har bodd folk siden vikingtiden. Villa Aa er bygget som et hjem for neste generasjon av familien på gården.

Villa Aa er designet for å tilpasse seg reglene for verneområdet, naturen på stedet, og brukes som både kontor og hjem. Fra utsiden er resultatet en tilnærmet usynlig bygningskropp som passer fint inn i landskapet, og har vakker utsikt mot Oslofjorden, med områder for både næringsliv og familieliv.

Kontor og hjem

Villaens utforming skaper en flyt og forbindelse mellom formelle og uformelle funksjoner, og den kombinerer praktiske funksjoner med trivsel. Hovedinngangen ligger på den nordvestlige siden av bygningen, ved enden av en vei som er formet i terrenget fra parkeringsplassen. Den andre inngangen er en liten trapp med en grønn og levende gårdsplass som er knyttet til et rom som kan brukes som gjesterom for kontoret samt treningsrom. Den sydvendte fasaden består nesten utelukkende av glass og gir en fantastisk utsikt mot fjorden. Det er store skyvepartier mot hagen som knytter villaen sammen med hagen og omgivelsene. En formell stue, kjøkken og tre hovedsoverom er plassert mot de sjenerøse uteområdene. Mot vest er familiens stue plassert på samme akse som baderom og toaletter, og aksen ender i en mindre resepsjon og et vestvendt kontorområde som også kan brukes som gjesterom. Alle rommene langs denne aksen har takvinduer for naturlig belysning.

Koblet til omgivelsene

Villaen har et grønt tak som fungerer som en øvre terrasse. En nedre terrasse og hage har to vanndetaljer. Mot øst er det et svømmebasseng. Ved siden av det ligger det et mindre basseng mot vest, som samler regnvann fra takene og harde flater, og som er beplantet med vannplanter. Vannet i bassengene reflekterer himmelen og lyset på samme måte som fjorden og skaper en visuell forbindelse med det åpne vannet.

Valget av betong som primærmateriale er motivert av en betong-låve, som er en del av gården. Betongen brukes til vegger, gulv og terrasser, trapper, trinn og basseng. Søyler og dragere er laget av stål. Tre med forskjellige overflatebehandlinger, som lakkert og brent tre, brukes i interiøret. Trepanelene utvendig er laget av sedertre. Gulvene innvendig er laget av polert betong, og de dras videre til terrassene utendørs. Det knytter villaen sammen med hagen og bassengområdet og visker ut grensene mellom inne og ute.

Les mer

Flere prosjekter | Villaer

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.