Det nya Sølund. C.F. Møller. Photo: MIR

Det nya Sølund

Det nya Sølund blir ett paradexempel på framtidens stadsintegrerade vårdcentrum och blir samtidigt en central förankringspunkt för utvecklingen av hela Nørrebro.
 Det nya Sølund. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
Fakta

Uppdragsgivare

Samvirkende Boligselskaber/v. KAB

Adress

Köpenhamn, Denmark

Omfattning

50 000 m²

År

2015-2029

Tävling

1:a pris i arkitekttävling. 2016

Byggherrerådgivning

Årstiderne Arkitekter

Entreprenör

Nordstern

Ingenjör

AFRY

Arkitekt

C.F. Møller Architects och Tredje Natur

Landskap

C.F. Møller Architects och Tredje Natur

Andra samarbetspartners

Transsolar och Smith Innovation

Pris
  • 1:a pris i arkitekttävling. 2016

Med 360 vårdlägenheter, 150 ungdomslägenheter, 20 seniorbostäder, en förskola, butiker och parkeringsplatser kommer Det nya Sølund att spela en viktig roll som en aktiv offentlighetsskapande koppling mellan livet kring kvarteret Ryesgade och vidare ut mot sjöarna.

Det nya Sølund har en enorm potential som urban generator, som kan tillföra området liv och stämning med sina många boende, sin personal och sina gäster. De kommer att befolka området och skapa liv och stadsmässig aktivitet dygnet runt – såväl ut mot vattnet som i bebyggelsens möte med stadsdelen ut mot Ryesgade.

Därför påkallar Det nya Sølund en arkitektonisk öppenhet som kan skapa en attraktiv och spännande ram runt de olika gemenskapsaktiviteterna och servicetjänster som i framtiden ska samlas här.

Byggnadens formgivning och arkitektur försöker att fånga känslan av att bo på Nørrebro, och kommer samtidigt att ge brukarna meningsfulla upplevelser i form av stadsliv, ljus, utsikt, social samvaro och natur.

Arkitekturen återkallar rymligheten i den klassiska karréstrukturen, som man känner den från denna speciella plats på Nørrebro, och kommer genom denna struktur att skapa ett absolut samtida byggnadsverk som även pekar framåt i tiden.

Sølund kommer att underlätta många slags möten mellan brukare och generationer, utan att kompromissa med husets grundläggande samspel med omgivningarna, dess fridfullhet och användarnas och personalens trygghet.

Läs mera

Fler projekt | Särskilt boende

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.