Fuglsang Sjö Centret. C.F. Møller. Photo: Thomas Mølvig

Fuglsang Sjö Centret

Centret kommer att ligga intill Fuglsang Sjö. Den unika placeringen samt alla de gemensamma faciliteterna som ska finnas i området – t.ex. aktivitetslokaler, IT-lokal, verkstäder, frisör, butik, motionsrum och bibliotek – har gett inspiration till Staden vid Sjön, som projektet kallas.
 Fuglsang Sjö Centret. C.F. Møller
Fakta

Uppdragsgivare

Herning Kommune

Adress

Herning, Denmark

Omfattning

11 000 m², 112 lägenheter

År

2012-2014

Tävling

1:a pris i arkitekttävling. 2012

Byggherrerådgivning

Kommunale Ejendomme, Herning Kommune

Entreprenör

JFP Jørgen Friis Poulsen A/S med P+P arkitekter som underkonsult

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Pris
Pris
  • 1:a pris i arkitekttävling. 2012

Centret, med sammanlagt 112 bostäder, vetter mot sjön, och är format som en kam, med tänderna riktade mot vattnet. I de fyra kvarteren längs huvudgatan ryms dagcenter, träningsfaciliteter och aktiviteter av olika slag, liksom café och verkstäder. Trädgårdarna ligger mellan byggnaderna och erbjuder upplevelser som talar till sinnena; bland annat en örtträdgård och en hönsgård. Längst ned vid kajkanten avslutas det hela med en trappa som även fungerar som sittplats. Bostäderna klättrar i tre-fyra våningar ovanpå ”samhället ” och fungerar som små och intima enheter i grupper om två gånger åtta. De är anslutna till det övriga ”samhället” genom torgliknande rum på huvudgatan.

Med en transparent fasad blir landskapet överallt en del av bottenvåningarnas inre urbana rum, som med nischer, öppna platser och ”torg” ger utrymme för såväl den stora gemenskapen som för tvåsamheten – eller för eftertanke.

Möjligheten att sätta en personlig prägel på bostaden har haft hög prioritet. Exempelvis är alla lägenheter försedda med burspråk som de boende kan inreda som de själva vill. Burspråken bidrar till att ge dynamik och karaktär åt centrets ljust putsade fasader.

Läs mera

Fler projekt | Särskilt boende

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.