Nya Frogner vårdhem. C.F. Møller

Nya Frogner vårdhem

De Fem Haver är ett vårdhem för dementa med fem gröna atrier och organiska, cirkulära gångvägar.
 Nya Frogner vårdhem. C.F. Møller
Fakta

Uppdragsgivare

Lier kommune, Anlegg og eiendom

Adress

Lier kommune, Norge

Omfattning

10 000 m²

År

2013, tävling

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Demens är en hjärnsjukdom som kännetecknas av minnesförlust. En av symptomen på demens är behovet av att vandra runt – ofta i cirklar. Ett av målen för vårdhemmet i Lier har varit att göra dessa vandringar till en positiv upplevelse.

Vårdhemmet är uppbyggt av fyra sammanhängande byggnader i tre våningar som var och en hanterar demensens fyra faser. Dessutom finns en central entré och en matsal som har förbindelse med alla husen.

I hjärtat av varje byggnad finns ett grönt utomhusatrium som rymmer en trädgård med växter och grönt från den lokala Lierdalen. Tanken med de sammanhängande, cirkulära passagerna i byggnaderna är att invånarna aldrig ska känna sig fångade i gångar som slutar tvärt.

De gröna atrierna säkerställer att invånarna får uppleva ljus, grönska och årstidernas skiftningar. Den centrala entrén och matsalen innehåller den största av de totalt fem trädgårdarna, vilket gör den här delen av vårdhemmet till den naturliga mötesplatsen för alla som använder byggnaderna.

De fem trädgårdarna har genom sin uppbyggnad ett släktskap med de gamla refugierna, där naturen används för att släppa in luft och ge möjlighet till återhämtning i hjärtat av byggnaden.

Läs mera

Fler projekt | Särskilt boende

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.