Vega skola & aktivitetshus - Skyltprogram. C.F. Møller. Photo: Mårten Lindquist

Vega skola & aktivitetshus - Skyltprogram

Övergripande skyltkoncept för Vega skola & aktivitetshus med målet att skapa en konsekvent visuell identitet som inte bara underlättar navigering utan också förstärker skolans karaktär.
 Vega skola & aktivitetshus - Skyltprogram. C.F. Møller. Photo: Mårten Lindquist
Fakta

Uppdragsgivare

Byggdialog AB

Adress

Haninge, Sverige

År

2022-2023

Entreprenör

Tornberget

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Konstnär

Knädjup av Molly Haslund och arkitekt Aspasia Balta, placerad på innergården. Linjer i Rörelse av Jakob Ojanen, placerad inomhus i den centrala trappan. Vegasfären av Space Popular (Lara Lesmes & Fredrik Hellberg), placerad i biblioteket.

Vega skola & aktivitetshus är en unik samlingspunkt i stadsdelen som erbjuder plats för alla, gamla som unga. Här förenas skola, kultur och fritid under ett och samma tak. Belägen i hjärtat av Vega, strax söder om Stockholm, stärker den områdets identitet och är väl synlig för besökare. Placeringen nära stationen gör den till en naturlig mötesplats och ett karakteristiskt landmärke.

Skyltprogrammet för Vega skola & aktivitetshus omfattar såväl utomhus- som inomhusskyltning och bygger på noggrant genomtänkta val av material, kulörer och designelement för att samspela harmoniskt med omgivningen. Konceptet betonar kontrastrika kulörval och tydlig grafisk design för att garantera läsbarhet och distinkta budskap. Programmet bygger vidare på framgångsrika principer från närliggande skolors skyltprogram och därigenom kopplas det visuella uttrycket samman, inom kommunen.

Balans mellan funktion med estetik

Utomhusskyltningen innefattar utvecklingen av ett vägledningssystem som effektivt styr besökare och användare genom skolans område. Genom analys av flöden och definierade områden presenterades strategiska förslag på skyltplaceringar, som inte bara underlättar rörelse utan även kompletterar byggnadens arkitektur och uttryck. Entré- och övergripande kartskyltar kompletterades med mindre hänvisningsskyltar.

Inomhusskyltningen är en väsentlig del av projektet med fokus på att skapa en intuitiv och smidig wayfinding inom byggnaden. Genom noggrann studie av rörelsemönster och logistik identifierades områden där skyltar är mest väsentliga. Skyltarna utformades så att de integrerades i interiören, samtidigt som de kommunicerar klart och tydligt för att underlätta snabb orientering.

C.F. Møller Architects har även gestaltat byggnaden och landskapet.

Läs mera

Fler projekt | Kundrådgivning

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.