Villa Aa. C.F. Møller. Photo: Ivar Kvaal

Villa Aa

En "osynlig" villa, byggd som en förlängning av en historisk gård och respektfullt integrerad i det omgivande skyddade landskapet.
 Villa Aa. C.F. Møller. Photo: Ivar Kvaal
Fakta

Uppdragsgivare

Fortroligt

Adress

Norge

Omfattning

375 m²

År

2019

Ingenjör

K. Apeland

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

Dronninga Landskap

Andra samarbetspartners

Lysdesign:
Zenisk AS

Den historiska gårdsbyggnaden ligger i ett skyddat landskap nära Oslofjorden, som har varit bebodd sedan vikingatiden. Villa Aa är byggd som en bostad för nästa generation av familjen på gården och är utformad för att anpassas till bestämmelserna för det skyddade området, platsens natur och användningen som både kontor och bostad. Resultatet är, utifrån sett, en nästan osynlig villa som smidigt passar in i landskapet med vacker utsikt mot Oslofjorden och definierade områden för affärs- och familjeliv.

Kontor och hem

Villans planlösning skapar ett flöde och en koppling mellan formella och informella funktioner och kombinerar praktiska och välmående funktioner. Huvudentrén ligger på byggnadens nordvästra sida i slutet av en stig som är huggen i terrängen från parkeringsplatsen. Den andra ingången är en liten trappa med en grön och ljus innergård som är kopplad till ett rum som kan användas som kontor, gästrum och gym. Den södra fasaden är nästan en komplett glasfasad med fantastisk utsikt mot fjorden och stora skjutpartier mot terrassen som förbinder villan med trädgården och friluftslivet. Ett formellt vardagsrum, kök och tre primära sovrum vetter mot de generösa utomhusutrymmena. Mot väster ligger ett familjevardagsrum på samma axel som badrum och toaletter som slutar i ett mindre mottagnings- och kontorsområde som dubbleras som gästrum mot öster. Alla rum på denna axel har takfönster för naturlig belysning.

Kopplat till sin omgivning

Ett grönt tak ovanpå själva villan fungerar som en övre terrass. Den nedre terrassen och trädgården har två vattenspelare. Mot öster finns en swimmingpool. Bredvid denna finns en mindre pool mot väster som samlar upp regnvatten från tak och hårda ytor och är planterad med vattenväxter. Vattnet i bassängerna reflekterar himlen och ljuset på samma sätt som fjorden gör och framstår som en visuell förbindelse med det öppna vattnet.

Valet av betong som primärt material motiveras av en betonglada som är en del av gården. Betong används till väggar, golv och terrasser, trappor, trappsteg och bassänger. Pelare och balkar är tillverkade av stål. Trä med olika ytbehandlingar, som lackerat och rökt trä, används för interiören. Utvändiga träpaneler är tillverkade av cederträ. Golven inomhus är gjorda av polerad betong och fortsätter till utomhusterrasserna. Detta förbinder villan med trädgården och poolområdet och suddar ut gränserna mellan inne och ute.

Läs mera

Fler projekt | Villor

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.