Villa E. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Villa E

Villa i norra Århus, byggd med exklusiva kvalitetsmaterial och en unik detaljrikedom med inspiration från ikonisk arkitektur.
 Villa E. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
Fakta

Uppdragsgivare

Fortroligt

Adress

Risskov, Aarhus, Denmark

Omfattning

261 m2

År

2020

Entreprenör

Jakob Tømrerfirma A/S

Ingenjör

Tri-Consult

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Andra samarbetspartners

Petersen tegl / Krone vinduer

Villa E har uppförts i ett kuperat villaområde i norra Århus. Konceptet, materialen och detaljrikedomen har inspirerats av det ikoniska Århus universitet som också ritats av C.F. Møller Architects, och som i dag har en plats i Danmarks arkitekturkanon. Inspirationen syns bland annat i villans grundläggande komposition som består av fyra enkla sadeltakshus som tillsammans bildar ramen runt denna familjebostad. Det arkitektoniska huvuddraget tar sig uttryck i en större huvudbyggnad som i sitt koncept ”lyfts upp” på tre mindre hus fördelade på två plan.

Sammanhängande helhet

Villan följer den sluttande terrängen på tomten, och från vägen leder infarten ner under huset till det inbyggda garaget och källaren. En vackert konstruerad tegeltrappa full av karaktär leder upp till entrén. Härifrån går du in i villans huvudrum, ett stort kök med högt i tak och ett elegant krökt tak som slutar i ett stort takfönster som skapar ett fantastiskt ljus. Från detta samlingsrum finns direktkontakt med fyra barn- och ungdomsrum samt ett stort fönsterparti som ger kontakt med trädgården. Köket är delvis inbyggt i en kärna av tegel som löper igenom hela huset, och som tillsammans med en platsbyggd hylla med sittnisch upplevs som skulpturala element i detta centrala rum.

En trappa från köket ger tillgång till villans vardagsrum som är placerat i höjd med trädgården. Vardagsrummet är öppet till nock och taket är täckt av panel som fortsätter ut under terrasstaket och bildar ett övertäckt vardagsrum. Från vardagsrummet finns tillgång till föräldrarnas del av huset med sovrum, walk-in-closet och badrum.

Tar du dig längre ner för trappan via den genomgående kärnan, anländer du till husets källare med hobbyrum, teknikrum, tvättstuga och garage.

Enkla, hållbara och noggrant utvalda material

Villans materialmässiga uttryck bygger på tre huvudsakliga material: Tegel, ekträ och natursten. Rustikt handslaget tegel i rödaktiga nyanser används i form av byggnadsskal på fasader och tak, kombinerat med sten på beläggningar, trappor och i den inre kärnan. Ekträet återkommer både inne och ute. Utvändigt används det som panelbeklädnad på skjul och portar. Inomhus ger ekträet villans atmosfär en varm glöd och fungerar som ett tema på fönsterbrädor, dörrar, armaturer, paneltak och i fiskbensgolvet. Överallt finns snickeridetaljer med förstklassig kvalitet. Ljus natursten ger husets tre badrum ett elegant och tidlöst uttryck.

Husets grundkonstruktion består av ett fundament gjutet i betong, medan resten av huset är byggt som en hållbar trästruktur. Villan är byggd i enlighet med danska Energiklasse 2020.

Villan uppfyller kraven för den mycket ambitiösa danska lågenergistandarden Dansk Energiklasse 2020.

Läs mera

Fler projekt | Villor

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.