Villa Araca. C.F. Møller. Photo: Kirstine Mengel

Villa Araca

På toppen av en kulle i Hillerød ligger villan Araca med utsikt över det storslagna Fredriksborgs Slott och slottets trädgård.
 Villa Araca. C.F. Møller. Photo: Kirstine Mengel
Fakta

Uppdragsgivare

Anders Hjort

Adress

Hillerød, Denmark

Omfattning

330 m²

År

2014-2016

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Då villan ligger nära en offentlig gångväg har villan utformats för att skärma av mot de förbipasserandes blickar samtidigt som man öppnar upp för utsikten mot slottet.

Villan har både i plan och i profil formen av ett Z. Z-formen leder de boende i huset från ett introvert markplan upp till en extrovert övervåning, som mynnar ut i ett stort glasparti med altan. Härifrån kan man blicka ut över den offentliga gångvägen och ned mot slottet.

I villans förlängning mot sydväst ligger en privat gårdsträdgård som omges av en mur. Gårdsträdgården ligger i anslutning till ett kök samt ett kombinerat bibliotek och vardagsrum i den andra änden. Både köket och biblioteket har stora glaspartier ut mot gården. De stora glaspartierna ger känslan av att gårdsträdgården fortsätter i en obruten fortsättning av de båda rummen. När glaspartierna öppnas på sommaren får man en känsla av att gränsen mellan inne och ute suddas ut.

I förlängningen av huvudbyggnaden ligger en låg flygelbyggnad som rymmer sovrum, badrum och ett garage. Kopplingen mellan de båda byggnaderna ger intryck av att villans våningsplan är vikta som ett Z.

Fasaden är uppförd i ljusgult tegel med mörkgrå fönster. Muren som omger gårdsträdgården är även den uppförd i ljusgult tegel, vilket får byggnaden att framstå som en vikt skulptur.

Läs mera

Fler projekt | Villor

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.