Bestseller Logistics Centre North. C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Bestseller Logistics Centre North

The new logistics centre, located on the E45 motorway at Haderslev, supplies all of the clothing company Bestseller’s boutiques, right across Europe.
 Bestseller Logistics Centre North. C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Facts

Client

Bestseller

Address

Haderslev, Denmark

Size

48000 m²

Year

2009-2016

Construction

Züblin

Engineering

RAMBØLL A/S

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Landscape

Collaborators, other

TGW (Austria) & Chrisplant (Denmark)(automatic sorter)

Go to media library
Awards
Awards
  • The Plan Award - Honourable Mention. 2015
  • Finalist for Mipim Award. 2013
  • International Trimo Architectural Award, overall winner. 2012
  • Commercial Building of the Year. 2012

The centre has been planned to occupy three parallel bands surrounding a main avenue. One of these bands contains the main entrance, office and staff facilities, together with an area with loading ramps for trucks, while the second contains an automated sorting facility, and the third fully-automated mini-load stores. The planned layout provides the most flexible arrangement, and allows for a possible future expansion of the logistics centre to triple size, i.e. 150.000 m².

The idea was to create an industrial building that would go beyond the typical standardised solutions for logistic facilities, and create a building with a strong identity that would add an experiential quality to its surroundings. The tall mini-load stores therefore take the form of solid, sculptural structures, clad with wooden slats and equipped with transparent sides which allow motorists on the motorway to see the cranes at work.

Throughout the building, emphasis has been placed on allowing daylight to enter, and on creating an intimacy with the landscape and the views, including the local farmland. There has been a strong focus on sustainability in the planning, e.g. the use of recycled materials in the construction process, large-scale green roofs, and the use of renewable energy such as solar and biodiesel for heating. The site surrounding the centre, covering approximately 500,000 m² in all, has been designed to form a natural area with oak woods, wetlands and meadows with grazing cows, which will create a fertile environment for a rich flora and fauna.

Read more

More projects - Industrial

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.