Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre. C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre

The Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre is an important new landmark for sustainable and affordable energy for one of London’s major urban development areas, The Greenwich Peninsula, including 15,700 new homes and over 300,000 m² of office space.
 Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre. C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
Facts

Client

Pinnacle Power and Knight Dragon Developments

Address

Greenwich, London, UK

Size

3000 m²

Year

2008-2017

Client consultant

RPS Group
Atlas Commercial Consultants Limited

Engineering

Environmental: Buro Happold
Infrastructure: Ove Arup and Partners
Structural: Price & Myers

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Architects

Artist

Conrad Shawcross

Collaborators, other

Futurecity, Structure Workshop

Awards
  • MIPIM Award - Best industrial & logistics development. 2019
  • Architecture MasterPrize - Honorable Mention, Industrial Buildings. 2018
  • Architizer A+Awards - Architecture +Art, finalist. 2018
  • New London Award - Commendation. 2018
  • Structural Steel Design Awards - Commendation. 2018
  • AJ Architecture Awards - Finalist. 2017
  • GAGA Award. 2017
  • WAF Award - shortlist. 2017
  • WAN Metal in Architecture Award. 2017

Situated in a prominent location at the entrance to the peninsula, adjacent to the Blackwall Tunnel Approach, the building houses technically advanced boilers and combined heat & power plant that distribute heat energy via a District Heating Network (DHN) from the Energy Centre to each plot across the development.

Guided by a desire to demystify the process of energy generation, the machine room and flexible ancillary office accommodation is supplemented with a visitor centre that will offer an interactive educational experience for prearranged groups of visitors. The building footprint further allows for flexibility in adopting new energy technology over the building’s substantial lifetime.

The 49 meter tall flue enclosure is turned into a place-making statement for the gateway to the Peninsula. Designed by British artist Conrad Shawcross, the cladding for the structure is formed of hundreds of triangular panels that fold and flow across the surface of the tower forming complex geometric patterns that visually break up the flat planes to create an uneven, sculpted surface that plays with the vanishing points and perspective. At night, an integrated lighting design produces a shifting series of compositions lit from within the structure.

Read more

More projects | Industrial

Go to Projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.