GIS buildings. C.F. Møller. Photo: Helene Høyer Mikkelsen

GIS buildings

The Danish Parliament wishes to upgrade the visual appearance of the Danish power grid. As a result, Energinet.dk has decided not to construct a new large open-air switchgear station in Vejen, Jutland, but instead build a gas-insulated switchgear station - also called a GIS station.
 GIS buildings. C.F. Møller. Photo: Anne-Mette Hansen
Facts

Client

Energinet.dk

Address

Denmark

Size

1650 m² (450 m² workshops and 1200 m² GIS building)

Year

2011-2013

Architect

Design architects: C.F. Møller Architects, Executive architects: Kærsgaard & Andersen

Landscape

C.F. Møller Landscape

The idea has been to give the technical enclosure of the station, placed in the open landscape, a distinct architectonic profile, and at the same time maximize the future flexibility.

The enclosure has therefore been designed as a series of modules, each module consisting of a lightweight shell with a slanted roof and a folded exterior surface which adds lateral stability. Arranged in series, the modules create a transparent gill-like envelope with triangular openings, letting ample daylight into the interior and allowing glimpses of the GIS units at the heart of the building

All this gives the design an unmistakeable and strong sculptural and facetted identity. With the progressing daylight, the folded surface creates an ever-changing play of shadows, altering its appearance all day and all year round.

Read more

More projects - Industrial/Infrastructure

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.