Kulhuset, p-hus. C.F. Møller

Kulhuset, p-hus

Kulhuset, det nye parkerings- og aktivitetshuset i Sydhavnskvarteret i Aarhus, tenker helt nytt når det gjelder parkering, byliv og bevegelse, og underbygger transformasjonen av byområdet. Kulhuset er det nye parkerings- og aktivitetshuset ved Aarhus’ havn og den historiske Kulbro, som i fremtiden forvandles til en hevet promenade. Kulhuset er en unik blanding av ny infrastruktur og en rekreasjonshage som skaper en plattform for fellesskap i byen for sport, kultur, lek og rekreasjon. Prosjektet forvandler det engang kuperte landskapet av kull til et grønt, organisk byrom som peker mot en klimavennlig fremtid, og som underbygger områdets forvandling fra industriområde til et levende, sosialt og bærekraftig byområde. Med sin unike plassering der by møter havn, blir Kulhuset en ny og unik destinasjon i Aarhus, som i tillegg til muligheten for publikumsrettede funksjoner, rommer opptil 700 parkeringsplasser fordelt på husets knappe 20 000 m2.
 Kulhuset, p-hus. C.F. Møller
Fakta

Byggherre

Aarhus Kommune

Adresse

Aarhus, Danmark

Omfang

18150 m²

År

2020

Konkurranse

1. premie i arkitektkonkurranse. 2020

Byggherrerådgiver

Bech Bruun

Ingeniør

MOE

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbejde med Nordland Arkitekter

Landskap

C.F. Møller Architects

Premiering
Premiering
  • 1. premie i arkitektkonkurranse. 2020

Et aktivt og innbydende parkeringshus i byen

I parkeringshusets første etasje er det rom for å utvikle forskjellige publikumsrettede funksjoner, for eksempel næringsmiddelfellesskap, lokale entreprenørskap og utstillingsområder. Husets hjørner trekkes tilbake for å skape mindre, innbydende byrom av forskjellig karakter. Muligheten til å integrere mange forskjellige funksjoner og aktiviteter sikrer bred bruk av huset, slik at Kulhuset blir mye mer enn bare et parkeringshus. På taket av Kulhuset etableres det et sammenhengende opplevelseslandskap som skaper en ny forbindelse mellom by og havn. I det daglige byr taket på en opplevelsesrik vandring mellom kjøkkenhager, amfiscener, utsiktspunkter og treningsområder, men taket kan også brukes til større arrangementer, for eksempel konserter, markedsdager og sportsaktiviteter. I husets tredje etasje, med direkte forbindelse til områdets historiske Kulbro, etableres det et unikt, hevet byrom der Kulbroen og Kulhuset møtes. Dette unike stedet skaper en direkte forbindelse for husets pendlere til Aarhus’ Hovedbanegård. Parkeringshusets fasade er bygd opp etter bærekraftprinsippet Design for Disassembly. Fasaden består av upcyclede plater i for eksempel aluminium, sinus eller trapez, og resirkulerte materialer fra eksisterende bygninger, anlegg og containere fra havneområdene i nærheten.

Les mer

Flere prosjekter | Infrastruktur

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.