Aarhus Blueline . C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Aarhus Blueline

Aarhus Blueline er et nytt landskapskonsept som skal være et unikt aarhusiansk blågrønt samlingspunkt som styrker livet under vannet. Aarhus Blueline aktiverer den søndre piren på den nye ytre havnen i Aarhus, med en buktende molo som integrerer en lagune, utkikksposter,bastioner for fiske, idrett og fritid, og større steinrev under vannet for å øke det biologiske mangfoldet – og som samtidig gjør havneområdet mer tilgjengelig og opplevelsesrikt .
 Aarhus Blueline . C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Fakta

Byggherre

Aarhus Havn

Adresse

Aarhus, Danmark

Omfang

4 ha.

År

2021-2023

Ingeniør

COWI

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

På Aarhus Blueline beveger man seg langt ut i bukten, slik at man kan studere både havet og byen fra en ny vinkel. På den måten kan havnen bidra til byens rekreative forløp på samme måte som Ådalen, Marselisskovene og Risskov rammer inn byen ved vannet i dag.

Aarhus Blueline skaper ulike soner med helt forskjellige atmosfærer. Fra den åpne og blottede molokanten, via et mer kupert sanddynelandskap til en tettere grønn sone som rammer inn området og skjermer mot industrihavnen med tettere og høyere beplantning.

Det som er unikt med Aarhus Blueline, er møtet mellom blå og grønne naturelementer. På den ene siden beveger man seg gjennom og på kanten av et kystlandskap som kombinerer det åpne sanddynelandskapet og det mer tett beplantede grønne landskapet. På den andre siden får man mulighet til å bevege seg helt ned til vannet og gå på oppdagelse i og rundt havmiljøet.

Forbindelser på tvers av moloen

Ved å omslutte havet på baksiden av moloen skapes en lagunebiotop som blir en unik destinasjon i Aarhus. Lagunen er tenkt som et sted der barn og familier kan oppholde seg og få bedre forståelse av livet under vannet.

En rekke forskjellige bastioner inviterer til forskjellige programmer på langs og på tvers av moloen. Her kan man både utforske revet, slappe av og nyte utsikten over bukten, fiske og dykke. Bastionene er laget av betong som faller inn og tilpasser seg moloens nivåer, slik at det skapes mindre nisjer. Ved enden av moloen reiser det seg et nytt utsiktstårn av tre, som de besøkende kan oppleve Aarhus i 360 grader, og som også kan brukes som dommertårn ved seilsportkonkurranser.

Aarhus Blueline har blitt til i samarbeid med Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskerforbund, Aarhus Universitet og Aarhus kommune.

Les mer

Flere prosjekter | Infrastruktur/Landskap

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.