Slussen. C.F. Møller. Photo: Foster+Partners og Berg Arkitektkontor

Slussen

Reguleringsplanen for Slussen omdanner et av Stockholms sentrale, havnenære områder fra et labyrintliknende trafikknutepunkt til et nytt, dynamisk og sosialt samlingspunkt, et område med mulighet for rekreasjonsaktiviteter både dag og kveld, året rundt.
 Slussen. C.F. Møller
Fakta

Byggherre

Stockholm Stad

Adresse

Stockholm, Sverige

Omfang

130 000 m² - planområdet

År

2008-2013

Konkurranse

1. premie i konkurranse. 2009

Ingeniør

ELU, Tyréns, Sweco

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbeid med Foster + Partners

Landskap

White Landskap, Space Scape

Andre samarbeidspartnere

FSD

Premiering
Premiering
  • 1. premie i konkurranse. 2009

Området dekker de havnenære miljøene i historiske Gamla Stan og Södermalm med vannslusen mellom Østersjøen og Mälaren som sentrum.

Fra en betongjungel av veier bindes de to bydelene nå sammen av broer for fotgjengere og syklister, en blanding av nye offentlige plasser og en åpen og tilgjengelig havnefront med toneangivende arkitektur.

Hjertet av det nye urbane hverdagsrommet er et frilagt vannspeil i form av de to avtappingsbassengene til vannslusen. Vanntorget er et fotgjengerområde som innrammes av de nye broforbindelsene og animeres av havnefrontens nyvunne liv med barer og restauranter.

I reguleringsplanens arkitektur er transparente fasader et gjennomgående trekk – med vekt på å skape inn- og utsyn og sterk sammenheng mellom torgets puls og havnefrontens nye innendørsmiljøer. Som et markant grønt element anlegges det en mindre park med panoramautsikt over vannet og båttrafikken.

Hele forutsetningen for å omdanne Slussen har vært en radikal endring av trafikkstrukturen – fra et labyrintliknende nett av veier til en ny og forenklet struktur, som først og fremst tilgodeser fotgjengere og syklister fremfor biltrafikken. Samtidig vil et nytt trafikknutepunkt lette adgangen til tunnelbanen, busstasjonen og vannet.

Les mer

Flere prosjekter | Infrastruktur/Planlegging

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.