Biogasanläggning, Henriksdals Reningsverk i Stockholm. C.F. Møller

Biogasanläggning, Henriksdals Reningsverk i Stockholm

Biogasanläggningens läge på Henriksdalsberget gör den synlig på långt håll och utsikten är magnifik bl a över Hammarby Sjöstad som förses med stadsgas härifrån.

Anläggningen består av en processbyggnad samt ett gaslager. I processbygganden renas samt trycksätts den biogas som skapas inom andra delar av reningsverket. Processhallarna med dubbel takhöjd kompletteras av personal- och visningsutrymmen på det övre våningsplanet.

De två byggnaderna är besläktade enkla rektangulära volymer med svag taklutning och med en funkisinspirerad och funktionsrelaterad gestaltning. Den enkla formen förfinas med valda högkvalitativa rena fasadmaterial, tillräckligt tåliga för industrimiljön men samtidigt sinnliga. Med ett valt blåsvart ”Sydney”-klinker från Höganäs fungerar fasaden som en spegel som lever med ljuset och vädret. Mot klinkret står sedan de andra materialen; betong, trä (kärnfuru), glasblock och galvat stål. Anläggningen används ofta för visning för besöksgrupper. Dessa når anläggningen via den träbrygga som slingrar sig längs med berget och möts av den härliga utsikten.

Anläggningen är driftsatt under 2003 och tillbyggd med ytterligare en processlinje under 2004.

Läs mera

Fler projekt - Industri

Visa fler projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.