Logstar - Saint-Gobain Distribution Denmark. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Logstar - Saint-Gobain Distribution Denmark

Logstar – byggrossisten Saint-Gobains nya logistikcentrum i Randers – är ett helt automatiserat shuttle-lager som innehåller det allra senaste inom varuhantering.
 Logstar - Saint-Gobain Distribution Denmark. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
Fakta

Uppdragsgivare

Brdr. Dahl / Saint-Gobain Denmark

Adress

Randers, Denmark

Omfattning

14 000 m²

År

2011-2013

Entreprenör

Amatech

Ingenjör

Niras

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Pris
Pris
  • Randers Kommuns Arkitekturpris. 2015

Shuttle-konceptet innebär att färdigförpackade varor flyttas automatiskt till samlingsstationer vid varuutlämningen. Lagerbyggnadens utsida har skapats med tonvikt på ett tydligt och enkelt formspråk, och har noggrant utformats med upprepade block som gör det möjligt att låta centret växa utan att kompromissa med den arkitektoniska profilen.

Logstar består av två delar: shuttle-lagret och en bemannad del som ligger i direkt anslutning till lagret med kontor, möteslokaler och varuutlämning.

Den 110 meter långa och 20 meter höga lagerbyggnaden har en bottenvåning stor som en fotbollsplan. Från motorvägen söder om Randers syns byggnadens tre höga och något förskjutna block tydligt. Utformningen lägger vikt på att skapa en tydlig visuell rytm i Logstars fasad mot omgivningarna. Dessutom ska framtida utbyggnader kunna tillföra till arkitekturen, snarare än att påverka den negativt. Detta gör designen ännu vackrare om de tre nuvarande blocken senare blir till fyra, fem eller sex. När mörkret lägger sig lyses Logstar upp tack vare de genomskinliga panelerna mellan blocken, vilket framhäver rytmen i fasaden på ett nytt sätt.

I Logstars bemannade del utför 10–15 medarbetare sitt dagliga arbete. En glasvägg ger direkt insyn i det 29 hyllor höga shuttle-lagret. Kontoren och möteslokalerna släpper in generösa mängder dagsljus genom de utvändiga glasfasaderna, vilket gör den här delen av Logstar välkomnande och öppen för besökare utifrån.

Läs mera

Fler projekt | Industri

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.