Gravene Square Haderslev. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Gravene Square Haderslev

The urban square Gravene is located in the historic part of Haderslev, close to the cathedral. Gravene is surrounded by two- and three-storey buildings, and is dominated by the historic fountain in the centre of the square.
 Gravene Square Haderslev. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
Facts

Client

Haderslev Municipality

Address

Haderslev, Denmark

Size

5200 m2

Year

2004

Engineering

Carl Bro

Landscape

C.F. Møller Architects

A complete renovation transformed Gravene from an unsightly parking lot into a classic, timeless urban space. The fountain from 1927 remains the centrepiece, and added features include a classical tree row, and asymmetrical water rills in pre-fab concrete. The geometrical granite paving rises gently towards the centre of the square, highlighting the fountain. The trickling rills re-circulate rainwater, and are lit at night by integrated optical fibres.

Concrete benches flank the square, and a slightly raised podium acts as a potential stage in the urban setting. The surrounding roadways are paved in cobblestone, and sidewalks in Haderslev’s classical yellow brick. Gravene has become the cities undisputed centre, and is often used for jazz-festivals, market days and other festivities.

Read more

More projects - Landscape

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.