The Climate Ribbon in Randers

 The Climate Ribbon in Randers. C.F. Møller

Client

Randers Kommune – Part of the EU supported 'Coast to Coast Climate Challenge' program

Address

Randers port and city centre, Denmark

Size

6 km flood protection, 120 ha development area

Year

2018

With the innovative climate adaptation project Climate Ribbon, we demonstrate that sea level rise, storm surges and increasing cloudbursts are not a challenge, but an opportunity to strengthen local identity, urban connection and increase the value of future urban development.

Randers is currently threatened by storm surges, sea level rise and extreme cloudburst incidents. Protection against high water levels is therefore a necessary prerequisite for urban development in the future. At the same time, for many years urban industrial areas along the harbour have cut off Randers city centre from being close to the water and the unique nature that embraces Randers.

The Climate Ribbon is a 6 km long ribbon between the city centre and the Gudenå River which will protect Randers against storm surges and create new water and nature experiences and opportunities in Randers. The Climate Ribbon is a vital part of Randers' major urban development project ‘City to Water’, and embraces existing urban areas and future development areas. With an overall and holistic climate protection strategy, priority is given to places along the water's edge where investments in protection against high water levels provide the greatest added value for the city. Important historical and cultural focal points along the water's edge will be upgraded to new attractive city and water areas that celebrate the pulse of the city, the city's industrial history and the meeting of water and nature. Urban quality of life is supported by integrated solutions on the water’s edge and flexible technical storm surge solutions that create a physical connection along the Gudenå. All of the project's storm surge solutions are integrated into the harbour's urban areas by the creation of new spaces for design, activity and nature elements. The goal is to strengthen the connection between the city centre, water and nature. New facilities such as a river pool, a delta promenade, a tidal park to present nature, a high water-proof display window in Regnskoven and a maritime area for culture and sports events help to cultivate the soul of city life in Randers.

The dedicated new urban spaces, high water-proof city of integrated extensive dike landscapes that strengthen the urban nature in Randers and an integrated pedestrian and bicycle route along the Climate Ribbon create a renewed connection along the water between the city centre and the Gudenå's unique nature and river delta. New, resilient development areas along the Climate Ribbon added increased value by reconciling supply solutions, parking and property development with future recreational amenity values and are shaped by scenic storm surge solutions.

With the Climate Ribbon we will show that Randers can use climate adaptation to its advantage, to strengthen nature through the city, tie the city closer to the water and strengthen the quality of urban spaces and social cultural life in Randers. Climate protection is a large-scale exercise for many cities and development areas that requires clear economic, cultural, historical and social priorities in order to achieve the most realisable added value from climate solutions. The project cultivates the special salt and freshwater soul of Randers as a common feature and uses water and climate protection as a strategic urban development tool, which allows space for urban life in Randers to unfold over time. New urban, park and natural spaces use storm surge protection to create new connections between the city centre, water and nature.

SHOW MORE PROJECT INFO

Team

Engineering

Orbicon

Landscape

C.F. Møller Landscape in collaboration with De Urbanisten

Collaborators, other

Gemeinschaft
Sadolin & Albæk

Awards

  • Parallelopdrag. 2018

Energy and sustainability

Sustainable planning

Rainwater harvesting

SuDS

Landscape

STORKEENGEN (STORK MEADOW)

Climate adaption project in Vorup near Randers that not only gives protection from any future flooding, but also brings the unique countryside along the Gudenå stream closer to Randers.

THE NORDHAVN ISLANDS

The Nordhavn Islands are an urban park on the water, connecting C.F. Møllers Copenhagen International School with the quarter and the quarter with the rest of Copenhagen.

AARHUS UNIVERSITY CAMPUS

University campus landscaped in the 1930s and continually renovated and expanded with new outdoor areas in line with the park's overall layout, choice of material and use.

SLOTTSSKOGSRINGEN

A social meeting place in the form of a diverse and active park that embraces the general public and inspires more play, movement and proximity to nature.

SPRINGFIELD PARK

New public parkland on a former golf course area in southwest London.

THE CLIMATE RIBBON IN RANDERS

Climate adaptation project that demonstrates that sea level rise, storm surges and increasing cloudbursts are not a challenge, but an opportunity to strengthen local identity, urban connection and increase the value of future urban development.

THE HEART IN IKAST - ACTIVITY BAND

Dynamic and sustainable of activity landscape around ‘The Heart’ – Ikast’s new gathering and activity point that brings together teaching, sport, leisure, culture and social elements.

COPENHAGEN INTERNATIONAL SCHOOL, LANDSCAPE

A playful landscape surrounding the new Copenhagen International School at Nordhavn, Copenhagen, sets the framework for play and activities for all of the school's age groups.

KØGE UNIVERSITY HOSPITAL, LANDSCAPE

New climate-resilient landscape park with nature and water as prominent urban features, activating and connecting the hospital with the landscape and the surrounding town.

BESTSELLER OFFICE COMPLEX, LANDSCAPE

Outdoor areas, green courtyard atriums and design of rooftop gardens in connection with Bestseller’s office building at Aarhus Harbour.

CAMPUS HALL, UNIVERSITY OF SOUTHERN DENMARK, LANDSCAPE

Plaza and park at Odense University halls of residence with space to relax and engage in sports activities. There are opportunities to watch the sun go down from patios and steps along the existing lake.

AALBORG WATERFRONT II

The master plan for the second stage of Aalborg Waterfront is based on the principles from the first stage, with the promenade as a unifying element. It has also drawn inspiration from the meeting between the dunes and the flat foreshore.

LANDSCAPE FOR THE EXTENSION OF THE HOTHOUSE IN THE BOTANIC GARDEN IN AARHUS

Interior and exterior landscape for the extension of the hothouse in the Botanic Garden in Aarhus.

AALBORG WATERFRONT

Masterplan for Aalborg Waterfront, re-establishing the link between the strait and the city's medieval centre with a promenade.

ATHLETES VILLAGE, PLOTS N13 AND N26 PODIUM GARDENS

Landscape design of podium gardens re-creating the lost ecological values in a once ecologically rich region.

BESTSELLER LOGISTIKCENTER NORD, LANDSCAPE

Masterplan for a modern sustainable large-scale industrial compound on a greenfield site.

HOSPICE DJURSLAND, LANDSCAPE

Gardens for the residents at Hospice Djursland.

SIXTUS BATTERY

Restoration of the listed fortification Battery Sixtus on Holmen.

DARWIN CENTRE PHASE II, LANDSCAPE

Garden shaped as an amphitheatre as part of the extension of the Natural History Museum in London.

EIA REPORT FOR AARHUS LIGHT RAIL LINE

EIA report for a light rail line from Lystrup to Aarhus Central Station.

CUTTY SARK GARDENS

Proposal for the re-design of the public plaza surrounding the Grade I listed Cutty Sark ship.

AMERIKAPLADS - SQUARES, PARKINGFACILITIES ECT.

Paving, squares and parkingfacilities in new housing area at Søndre Frihavn, Copenhagen.

CHURCH SQUARE, HOLSTEBRO

Reorganisation and renewal of the areas around Holstebro Church and the main entrance to Holstebro Town Hall and Library.

FARSØ TOWN CENTRE

Master plan for urban renewal of Farsø town centre.

HADERSLEV FJORDPARK

Beach park in Haderslev as part of a new master plan for the area.

NORDLYSET, LANDSCAPE

Interior outdoor courtyard intended to hold an organically-shaped, well-planted recreational garden for all residents.

GRAVENE SQUARE HADERSLEV

Renovation of the main square in Haderslev from unsightly parking lot into a classic urban space.

HOLSTEBRO'S PEDESTRIAN STREETS

Renovation of the pedestrian street network in Holstebro.

TUBORG NORTH - THE CHANNELS

Designing the canals, plazas and bridges in the New Tuborg North district