Storkeengen (Stork Meadow)

 Storkeengen (Stork Meadow). C.F. Møller

Client

Randers Kommune og Vandmiljø Randers

Address

Randers, Denmark

Size

83 ha

Year

2017-

Competition

1st prize in architectural competition. 2017

The climate adaption project in Vorup near Randers resolves the city's current and future climate challenges by converting the adjacent nature area, Storkeengen (Stork Meadow), into a public nature park. With the integration of climate resilience strategies, the nature park also brings the unique natural delta along the Gudenå (the longest river in Denmark) closer to the centre of Randers, and to its residents.

At Storkeengen, the climate adaption measures not only help to handle the increased stormwater levels, but also adds value to the area. This is achieved by combining visible technical wastewater solutions with locations for recreational activity and nature dissemination, increasing the area's accessibility and bringing new nature experiences right into the heart of Randers.

With the help of new cloudburst channelling routes in Vorup, water is collected from roofs, car parks and roads, and led on to Storkeengen. Here, the water is collected in purification basins, designed as natural wet meadow areas, before being led out to the Gudenå stream. A new dyke between Storkeengen and the Gudenå ensures good purification of the rainwater and protects the low-lying parts of Vorup from flooding due to storms. The dyke also creates new pathways between the centre of Randers and the nature areas to the west.

Storkeengen is a climate adaption project on Nature's own terms – also when it comes to the project's technical wastewater solutions, which are designed to strengthen the nature qualities of the wet meadows. To increase accessibility and enhance the nature experience, new pathways and activity plateaux are created, so that Storkeengen's unique flora and fauna, and the wet meadows' changing habitat, can be experienced at close hand. The plateaux also make it possible to get up close to the area's grazing cattle, enjoy the sunset, or navigate the Gudenå stream by canoe.

SHOW MORE PROJECT INFO

Team

Engineering

Orbicon

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Landscape

Awards

  • 1st prize in architectural competition. 2017

Energy and sustainability

Rainwater harvesting

SuDS

Landscape

CERES SITE, MASTERPLAN AND AREA PLAN

Transformation of the former Ceres Brewery site in central Aarhus into a mixed-use urban area with commerce, housing, education, cultural spaces and urban park.

KØGE UNIVERSITY HOSPITAL, LANDSCAPE

New climate-resilient landscape park with nature and water as prominent urban features, activating and connecting the hospital with the landscape and the surrounding town.

SLOTTSSKOGSRINGEN

A social meeting place in the form of a diverse and active park that embraces the general public and inspires more play, movement and proximity to nature.

SPRINGFIELD PARK

New public parkland on a former golf course area in southwest London.

STORKEENGEN (STORK MEADOW)

Climate adaption project in Vorup near Randers that not only gives protection from any future flooding, but also brings the unique countryside along the Gudenå stream closer to Randers.

THE NORDHAVN ISLANDS

The Nordhavn Islands are an urban park on the water, connecting C.F. Møllers Copenhagen International School with the quarter and the quarter with the rest of Copenhagen.

AARHUS UNIVERSITY CAMPUS

University campus landscaped in the 1930s and continually renovated and expanded with new outdoor areas in line with the park's overall layout, choice of material and use.

COPENHAGEN INTERNATIONAL SCHOOL - LANDSCAPE

A playful landscape surrounding the new Copenhagen International School at Nordhavn, Copenhagen, sets the framework for play and activities for all of the school's age groups.

BESTSELLER OFFICE COMPLEX, LANDSCAPE

Outdoor areas, green courtyard atriums and design of rooftop gardens in connection with Bestseller’s office building at Aarhus Harbour.

CAMPUS HALL, UNIVERSITY OF SOUTHERN DENMARK, LANDSCAPE

Plaza and park at Odense University halls of residence with space to relax and engage in sports activities. There are opportunities to watch the sun go down from patios and steps along the existing lake.

AALBORG WATERFRONT II

The master plan for the second stage of Aalborg Waterfront is based on the principles from the first stage, with the promenade as a unifying element. It has also drawn inspiration from the meeting between the dunes and the flat foreshore.

LANDSCAPE FOR THE EXTENSION OF THE HOTHOUSE IN THE BOTANIC GARDEN IN AARHUS

Interior and exterior landscape for the extension of the hothouse in the Botanic Garden in Aarhus.

AALBORG WATERFRONT

Master plan for Aalborg Waterfront, re-establishing the link between the strait and the city's medieval centre with a promenade.

ATHLETES VILLAGE, PLOTS N13 AND N26 PODIUM GARDENS

Landscape design of podium gardens re-creating the lost ecological values in a once ecologically rich region.

BESTSELLER LOGISTIKCENTER NORD - LANDSCAPE

Masterplan for a modern sustainable large-scale industrial compound on a greenfield site.

HOSPICE DJURSLAND, LANDSCAPE

Gardens for the residents at Hospice Djursland.

SIXTUS BATTERY

Restoration of the listed fortification Battery Sixtus on Holmen.

DARWIN CENTRE PHASE II - LANDSCAPE

Garden shaped as an amphitheatre as part of the extension of the Natural History Museum in London.

EIA REPORT FOR AARHUS LIGHT RAIL LINE

EIA report for a light rail line from Lystrup to Aarhus Central Station.

CUTTY SARK GARDENS

Proposal for the re-design of the public plaza surrounding the Grade I listed Cutty Sark ship.

AMERIKAPLADS - SQUARES, PARKINGFACILITIES ECT.

Paving, squares and parkingfacilities in new housing area at Søndre Frihavn, Copenhagen.

CHURCH SQUARE, HOLSTEBRO

Reorganisation and renewal of the areas around Holstebro Church and the main entrance to Holstebro Town Hall and Library.

FARSØ TOWN CENTRE

Master plan for urban renewal of Farsø town centre.

HADERSLEV FJORDPARK

Beach park in Haderslev as part of a new master plan for the area.

NORDLYSET, LANDSCAPE

Interior outdoor courtyard intended to hold an organically-shaped, well-planted recreational garden for all residents.

GRAVENE SQUARE HADERSLEV

Renovation of the main square in Haderslev from unsightly parking lot into a classic urban space.

HOLSTEBRO'S PEDESTRIAN STREETS

Renovation of the pedestrian street network in Holstebro.

TUBORG NORTH - THE CHANNELS

Designing the canals, plazas and bridges in the New Tuborg North district