Akershus University Hospital (New Ahus). C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod

Akershus University Hospital (New Ahus)

The Akershus University Hospital is not a traditional institution building; it is a friendly, informal place with open and comprehensible surroundings oriented towards the patients and their relatives.
 Akershus University Hospital (New Ahus). C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod
Facts

Client

Helse Sør-Øst RHF

Address

Nordbyhagen, Norway

Size

137000 m² (118,000 m² new building, 19,000 m² rebuilding, 133,000 m² hospital area and 10,000 m² laboratories ) - 565 beds

Year

2000-2014, 2014-2015

Competition

1st prize in international competition. 2000

Construction

NCC Norge

Engineering

Multiconsult AS, SWECO AS, Hjellnes COWI AS/, Interconsult ASA

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

Bjørbekk & Lindheim AS, Schønherr Landskab A/S

Artist

Troels Wörsel, Gunilla Klingberg, Mari Slaattelid, Knut Henrik Henriksen, Jan Christensen, Tony Cragg, Birgir Andrésson, Petteri Nisunen, Tommi Grönlund, Julie Nord, Per Sundberg, Vesa Honkonen, Janna Thöle-Juul, Kristine Halmrast, Mikkel Rasmussen Hofplass

Go to media library
Awards
Awards
  • European Healthcare Design 2016 Awards - highly commended. 2016
  • Design & Health International Academy Award, winner best international health project over 40.000 m². 2015
  • Best International Design - Building Better Healthcare Award. 2009
  • 1st prize in international competition. 2000

The hospital's various departments all differ in their dimensions, form and expression. The wards have one kind of architectural expression, while the treatment departments have another, and the children's clinic has an expression all its own. This helps to create a varied visual experience, while at the same time making it easy to find your way around.

The design of the complex reveals the influence of the high priority given to daylight for all workplaces, views of the surrounding landscape, and contact with the outside environment. A glass-covered main thoroughfare, in which wood is the dominating material, links the various buildings and functions. This glass street forms the hospital's main arterial route, and is structured as a series of open spaces of differing character, offering various functions such as kiosk, pharmacy, hairdresser, church and café.

The short distances between the functions, the clear organisation and the modern technology give the staff more time for their patients.

The extension of the hospital’s emergencies department was completed in 2014. Work on Akershus University Hospital will continue with a number of refurbishments and extensions throughout the period of the framework agreement, which lasts until 2015.

Read more

More projects - Healthcare

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.