TAYS Tampere University Hospital. C.F. Møller

TAYS Tampere University Hospital

Futureproof structure and expansion of Tampere University Hospital TAYS in Finland optimizes conditions for recovery and work environment, while adapting its surroundings.
Facts

Client

TAYS UJO Hospital District management + TAYS POJO Hospital project organization

Address

Tampere, Finland

Size

170000 m² (170.000 bt m², 75.000 netto m² klinische Flächen + Logistikzentrum und Parkplätze, und Umbau bestehender Gebäude)

Year

2021-

Architect

C.F. Møller Architects in collaboration with Aihio Architects, Rami Architects, Tähti-Set, UKI Architects, Kontukoski

Awards
Awards
  • 1. præmie i konkurrence på organisation/CV. 2020

The project is a part of an urban development plan for the local university, somatic hospital, and psychiatry. The expansion contains emergency, operation and ICU, and general outpatient clinics and wards for different specialties. Further, a new overall structure improves wayfinding and links the exicting volumnes with the new ones via a loop main flow.

Efficient and Healing Architecture

Besides efficiency, in terms of a modular and standardized building structure that is adaptable for future changes and improves workflow, a great focus in the design has been healing architecture supporting an un-stressful work environment and recovery of patients. This is reflected by the composition of the volume which creates optimal daylight conditions in the whole building, and great views from the wards placed on top. Further, the design supports intuitive and inviting wayfinding with separated flows for discretion and efficiency, spatial hierarchy, and warm materials that gives an atmosphere of home and privacy.

Welcoming Atmosphere

The new hospital volume relates to the scale on site and existing buildings. To avoid the expansion appears massive it is divided into smaller volumes with height variation. This composition creates a welcoming atmosphere for both patients, relatives, and staff.

On the façade, the materials indicate the divisions of the building. The treatment base has a tactile and warm grid façade structure and open glass facades along the main flow and waiting areas. Whereas the wards have white vertical gables relating to the existing ward building.

The project is developed by integrating user involvement and international best practice for an innovative and efficient structure.

Read more

More projects | Healthcare

Go to Projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.