Rigshospitalet (National Hospital) - Instrument sterilization centre and freight terminal. C.F. Møller

Rigshospitalet (National Hospital) - Instrument sterilization centre and freight terminal

Rigshospitalet's new sterilisation centre will be one of the Capital Region's two new centres for the sterilisation of hospital instruments.
 Rigshospitalet (National Hospital) - Instrument sterilization centre and freight terminal. C.F. Møller
Facts

Client

The Capital Region of Denmark

Address

Copenhagen, Denmark

Size

13000 m²

Year

2013-2019

Client consultant

Niras

Engineering

Alectia

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Landscape

The sterilisation centre will be the first fully-automated sterilisation centre in the world, and is expected to set the gold standard for future sterilisation centres both in Denmark and abroad.

All sterilisation of instruments in the Capital Region will be gathered at the two centres, ensuring that the sterilisation of instruments and surgical equipment continues to comply with national and international guidelines. At the same time, both patient safety and the working environment will be optimised with state-of-the-art-technology, which among other things provides the right conditions for the greatest possible harmonisation and facilitates work processes by automating arduous and repetitive work processes. Productivity will also be increased due to benefits of scale. The sterilisation centre will also include a new goods terminal for the receipt and dispatch of all deliveries to and from Rigshospitalet.

The sterilisation centre will cover four storeys, with a goods terminal in the basement and on the ground floor. The actual sterilisation of instruments will take place on the first floor of the building, while receipt, distribution and packaging of goods will take place on the ground floor. The top floor of the building is the technical room, while a screened refrigerated storage facility will be established on the roof of the building.

The façade consists of aluminium panelling with differentiated surface treatments, in combination with selected sections with punched details, to create a varied façade impression that changes with the the viewer's movement, just as the impression changes with the movement of the sun across the sky. The façade forms part of a subtle interaction with the opposite psychiatry buildings with plastered façades, while the sterilisation centre will be part of an architectural interaction with a striking multi-storey car park, adjacent to the sterilisation centre.

Together, the two sterilisation centres will receive instruments and equipment from nine hospitals in total.

Read more

More projects - Healthcare/Industrial

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.