Vendsyssel Hospital - extension and refurbishment. C.F. Møller

Vendsyssel Hospital - extension and refurbishment

The task includes the extension and refurbishment of the Vendsyssel Hospital in Hjørring (Denmark). The design proposals seek to enhance the overarching architectonic identity of the hospital and to integrate buildings and landscapes in various ways. The design includes a children's oasis on the roof.
 Vendsyssel Hospital - extension and refurbishment. C.F. Møller
Facts

Client

Region Nordjylland

Address

Hjørring, Denmark

Size

14000 m² new build, 11.000 m² refurbishment

Year

2014-2019

Competition

1st prize in competition. 2014

Client consultant

COWI

Engineering

MOE

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Landscape

Awards
Awards
  • 1st prize in competition. 2014

The task includes full-service consultancy in connection with construction of a new treatment facility, a mother and child unit and overall planning of the extension and refurbishment of the Vendsyssel Hospital site in Hjørring. The new buildings will be low-energy class 2020 and are expected to be certified in accordance with Green Building Council Denmark's DGNB-DK Gold.

The design proposal creates an enclosed form surrounding large, well-lit courtyards. The structure is transparent; a circulation loop connects the individual treatment areas and allows for flexibility and overlaps between neighbouring functions. The result is a logical, self-explanatory structure. There are efficient and highly functional links making it easy to find your way around the building.

The individual and distinctive architecture features sterling materials, in combination with a strong emphasis on landscape, including a series of outdoor spaces with integrated planting, paving and stormwater handling, successfully exploiting every opportunity to create healing architecture. One special characteristic of the building is the layout of the third-floor paediatric unit, which includes an enclosed and protected playground, resembling a green oasis, on the roof.

Read more
Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.