Extension of RWTH Aachen University Hospital. C.F. Møller

Extension of RWTH Aachen University Hospital

The iconic and listed University Hospital RWTH in Aachen, Germany, will be expanded with a new surgery ward including intensive care units and a new public entrance.
 Extension of RWTH Aachen University Hospital. C.F. Møller
Facts

Client

Universitätsklinikum Aachen AöR

Address

Aachen, Germany

Size

35000 m², 50 intensive care beds

Year

2017-

Competition

1st prize in architectural competition. 2017

Engineering

Wetzel & von Seht (TWP)
Klett Ingenieur GmbH (TA)
Hospitaltechnik Planungsgesellschaft MbH (Medizintechnik)

Architect

C.F. Møller Architects in collaboration with HENN

Landscape

Neumann Gusenburger Landschaftsarchitekten

Awards
Awards
  • 1st prize in architectural competition. 2017

To minimize the visual impact on the existing listed building, large parts of the design is below ground level. The expansion is therefore covered with a lush green parkland open to both the public and staff, the parkland will be the first thing you will meet arriving at the hospital. The low-slung building volume rises towards the public entrance in a sweeping and generous gesture, which creates an inviting, bright and warm-toned entrance that enables a completely intuitive wayfinding for patients and relatives, guided by views to the green parkland.

The patient-oriented facilities are all located along the facade, allowing direct access to both extensive daylight and the surrounding green areas. Daylight and easy access to nature have a positive effect on the patient's course of disease and are therefore important prerequisites for creating a healing architecture. In the middle of the building, as a breakdown in the flexible and efficient layout, there are custom designed employee hubs that offer the best conditions for collaboration and cohesion between all employees.

Read more

More projects - Healthcare

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.