KMU University Hospital Campus Grosshadern. C.F. Møller

KMU University Hospital Campus Grosshadern

Masterplan and hospital construction that transforms a monotonous ‘health factory’ from the 1970s into a diversified and green hospital town on a human scale.
 KMU University Hospital Campus Grosshadern. C.F. Møller
Facts

Client

Freistaat Bayern
Bayerisches Staatsministerium für Wissenschaft und Kunst
Staatliches Bauamt München 2
Projektgruppe Neubau Grosshadern H 3.4
Ansp: Philipp Treuheit und Dieter Schuster

Address

Munich, Germany

Size

140000 m² (Phase 1), 280000 m² Total, ca. 30 ha. Campus

Year

2021

Competition

1st prize in architectural competition. 2020

Client consultant

Eisenreich. Drechsel. Partner. Architecten
Wöhrdstrasse 91
93059 Regtensburg
mail@eisenreich-drechsel.de / eisenreich@eisenreich-drechsel.de
Werner Eisenreich

Engineering

Wetzel & von Seht (structural)
Klett Ingenieure (services)

Architect

C.F. Møller Architects, HENN GmbH, Berlin

Landscape

SINAI Gesellschaft von Landschaftsarchitekten

Collaborators, other

HT Hospitaltechnik Planungsgesellschaft
HHP Nord/Ost
Büro Heinekamp

Awards
Awards
  • 1st prize in architectural competition. 2020

The Grosshadern Campus is part of the Ludwig Maximilian University clinic (LMU), one of the leading national and international medical sites. The new campus comprises a total of six new clinical centres and is the largest public construction project in Bavaria since the hospital was built in the 1960s/70s. The first construction phase of the large-scale project involves the realisation of three centres, the cardiopulmonary vascular centre, the oncology centre and the new diagnostic centre, which will be built on a 70,000 m² large area. This initial construction stage will constitute around 60 percent of the total construction volume of the new hospital and will be financed by the State of Bavaria to the tune of around one billion euros. The park forms the central element of the design as a healing and meeting space for visitors, patients and staff. The intertwining of the park – the lung of the site – and the spine – the logistical heart of the hospital – is what makes this master plan special and guarantees a high amenity quality.

Human and healing

By greening the roof of the main axis and including numerous terraces, natural elements are systematically brought into the structural core of the hospital. The landscape concept is intended to promote atmospheric diversity as well as patient well-being and recovery. This idea is in line with a basic principle of contemporary healthcare architecture: the focus is on the human being.

The existing buildings will be successively demolished and will make way for a coherent and accessible ensemble. A smaller-scale silhouette transforms the existing uniform "healthcare factory" into a varied, urban and human appearance. The master plan focuses on short distances, clear orientation and an attractive design. Its modular structure can be easily expanded as needed, ensuring a high degree of flexibility and sustainability for the campus. A generously-sized entrance area with a light-flooded atrium gives expression to the new, high-quality site

Read more

More projects | Healthcare

Go to Projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.