Springfield Hospital. C.F. Møller. Photo: Pavel Vavilov Studio

Springfield Hospital

Springfield University Hospital is based on the concept of evidence-based architecture to provide therapeutic surroundings for patients and wellbeing for staff and visitors.
 Springfield Hospital. C.F. Møller. Photo: Pavel Vavilov Studio
Facts

Client

South West London and St. George's Mental Health NHS Trust

Address

London, UK

Size

34300 m² including car parks, 133 adult beds

Year

2012-2022

Competition

Winner of a Competitive Interview. 2012

Engineering

MEP Engineering: Arup
Structural Engineering: Walsh
Fire Engineering: Trenton Fire

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Architects

Collaborators, other

Project Manager: Appleyard & Trew
Cost management services: Gardiner Theobald
Planning Consultant: Montagu Evans
Catering Consultant: Sterling Foodservice Consultancy

Awards
Awards
  • Winner of a Competitive Interview. 2012

The Springfield University Hospital is at the centre of a 33 hectare estate regeneration, and C.F. Møller Architects has advised the NHS Trust in the planning and phasing of the surrounding residential development and urban design around the hospital, including the conversion of the former golf course into a new public park.

The hospital consists of two distinct buildings and provides a range of adult inpatient wards along with adult and children’s outpatient services, Recovery College, teaching facilities and support services. The hospital buildings also incorporate retail shops and several floors of carparks that will serve both the hospital and the emerging residential plots that are being developed around the hospital.

Daylight and gardens

The design is focused on creating non-institutional environments with good sightlines and acoustics, ample daylight, natural ventilation, access to gardens and outdoor spaces are key design objectives. The aspiration is to create a calming and safe environment, as well as optimal working conditions for staff.

The design incorporates open plan areas at the centre of each ward to create a light and airy environment with strong visual and physical connections to adjacent external garden courtyards. The layouts generally allow easy overview of the ward entrance and of the majority of patient circulation areas. The design has sought to eliminate blind corners where possible.

The edges of the rooms and central corridors incorporate fixed and loose furniture with a variety of seating areas for relaxing and socialising.

The facades and external elements consist of robust and high-quality materials chosen for their compatibility, beauty, durability and sustainability, with consideration for their life-cycle environmental impact and cost. Two-tone brickwork is the primary material across the buildings, which relates contextually to the adjacent listed buildings.

Read more

More projects | Healthcare

Go to Projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.